Тома Спространов: Рокът, старата любима приказка

Диджеят на всички времена пред диктофона на в. „Време”

Тома-Спространов

Празник за почитателите на добрия стар рок спретна в „Екстрийм” легендата на BG DJ братството Тома Спространов. Музикалната вечер бе организирана по идея на шефа на библиотеката и в отговор Томата разтърси феновете с жестоки парчета, професионална музикална и презентация на знакови топ групи от близкото минало

Как започна кариерата Ви на музикален журналист?
– Със Степан Еремян, когото не може да не познавате (собственик на няколко големи вестника, а навремето бе един от редакторите на в. “Комсомолска искра”) написахме заедно първата ми статия за група “Ролинг Стоунс”. Това беше през 1971-ва. И направихме една цяла поредица за рок музиката. Написахме и 30 статии за песните на Отечествената война и на Великата Октомврийската революция от “Вставай, страна огромная” до “Волга, Волга”, “Темная ночь”. Знаете че, всяка от тези песни е много трогателна като съдържание. От радио “София” направиха от моите писания предавания и ме поканиха за водещ на “Пулсиращи ноти”. А “Пулсиращи ноти” започна с раждането на моята дъщеря Мария, третото ми дете. Тя се роди на 4 януари, 1979 година.
Онзи ден (4 януари 2012 г.) на площада в София водих шоуто “Програма “Хоризонт” на 41 години” и “Пулсиращи ноти” на 33 години” и така празнувах и рождения ден на дъщеря ми. Дойдоха Маргарита Хранова, която обяви, че ще направи голям концерт в НДК. Дойде Роси Кирилова, с едно малко кученце, с името Доли Партън и трябваше да го взема на ръце, защото горкото не можеше да се катери по стълбите. Дойдоха Кристина Димитрова, Панайот Панайотов, Лили Друмева, Йосиф Йосифов, с нов албум. Всеки носеше подаръци. Радиото подари към 50 календара, хубави книги. Цялата публика искаше лично да им ги разписвам и всеки си тръгна с подарък. Денят бе сряда, но беше пълно с хора…

Има ли формула за успешно популяризиране на нова песен?
– Както българската, така и публиката в целия свят не може да хареса една песен при първо слушане. Трябва да има вяра във водещия, че той ще предложи нещо много хубаво, което тепърва, може би, ще стане известно. Мога да се похваля с това, че когато за първи път пуснах “Може би” на Тончо Русев, тя стана хит. „Сигнал“ се бяха явили 10 дни преди това на голям концерт, на който никой не ги аплодирал. Бяха адски смутени. Идват и ми викат: “Абе, Тома, … Тончо ни написа една песен, ама не върви”. Като я пуснах в “Пулсиращи ноти” стана хит … Силвия Кацарова с “Бяла въздишка” на поета Петър Анастасов и композитора Мария Ганева, я пуснах за първи път при Кеворк Кеворкян. За него избирах по една българска или чужда песен. После Силвия каза: “Ти ни пусна и 13 седмици бяхме на първо място!“. Росето Кирилова за първи път я пуснах с “Тишина”… Ужас! Някаква млада певица, която пеела кънтри ще ми пее песен, която всички я знаем от Васко Найденов. А тя с един нежен глас… Като я чух обаче, си помислих: “Този топъл глас е нещо друго! Дай да я пусна в “Пулсиращи ноти”… Оттогава Росето стана звезда.
Теодосий Спасов, който беше студент в Пловдив, дойде веднъж в радио “Пловдив” и записа едни песни – български, народни, пък… джаз. Това беше абсолютно забранено – да се пипа българската народна музика и да се превръща на джаз… светотатство! Или пък да се сменя класиката?! Сега Теодосий на всички музиканти казва: “Идете при него, той е кадемлия. Като ви пусне той, ще ви тръгне”. Та така се става популярен. Когато някой има уши и разбере, че това е важно, интересно.

Какво мислите за “Евровизия” и какво е необходимо на българската песен да се качи на световните сцени? Какво не й достига?
– Никога няма да забравя Стунджи и Елица. Беше различно от всичко друго, случило се… Много ми е мъчно, че не взехме “Евровизия” тогава, защото тя беше за взимане. Те двамата са невероятни. Тогава бяха находка! Гледах тазгодишната “Евровизия”. Отпаднаха три много хубави песни. Единият изпълнител е Георги Върбанов от Пловдив, който работи с едни от най – добрите рок музиканти. Другата изпълнителка, която много обичам, е Маргарита Хранова. Нейната песен беше чудесна и много добре изпята. И третата, която отпадна незаслужено, е Съни. Започвам да си мисля, че за “Евровизия” избират такива, които ще отпаднат другия път, а не тези, дето са по-добри. Тоест, като избереш по-слаби конкуренти на „заплютата“, тя естествено, че по-лесно успява. Боже, какво постижение беше на Елица и Струнджи!

За да запазя посоката на разговора ни – каква е рецептата Ви за музикален хит?
– Трябва да бъде много семпла. Трябва да бъде такава, че да си я пееш по улицата, трябва да се залепи за ухото и да не се маха. Много е важно композицията да е направена от майстори. Сега като слушаме АВВА, виждаме, че те нямат празна песен, останаха си с годините. Песента трябва да е ясна, кратка, семпла, запомняща се. Това е рецептата.

Търсите ли си последователи?
– Аз преподавам осем години в Консерваторията и там си търся последователи. Те идват на практика в радио “Пловдив”. Има много добро ново поколение, което се труди, и което трябва да влезе в очите на публиката. В столицата нещата се случват по-лесно. Там музикантите има къде да свирят, къде да участват. Ето, аз съм пловдивчанин, но всеки ден съм в столицата, защото там всеки ден нещо става. Разбрах, че тук ще идва една група, много готина, “Рока Рола”, която и аз обичам. Това, че панагюрци имат вкус към рока също е много хубаво.

Тома-Спространов-и-компания

Лука Цветанков стартира тържествата по повод 60-годишния си юбилей знаково – в компанията на приятели, Тома и музиката на любими банди. Темпераментният рокаджия, футболист, танцьор и майстор-купонджия нямаше как да пропусне гостуването на най-популярния музикален журналист в България, налагащ DJ законите – Тома Спространов. Добро начало на празниците, Лука! Наздраве и от нас с пожелания за много късмет и любов! Бъди смел и силен и през следващите 60! И на 31-ви ще почерпиш и нас, нали?!

А бихте ли се наели да ги популяризирате? Те свирят много хубаво и ние много си ги обичаме?
Аз ги каних и пак ще ги поканя. Трудното в “Хоризонт“ е, че имам много клиенти за представяне всяка седмица, и чужди, и наши, и гледам да вредя всички.

Колко време се подготвяте за едно предаване? И въобще как запомняте толкова много имена, дати, години? Трудно ли е?
– Подготовката?… Ами за тази вечер си написах сценарий. Аз самият, за себе си трябваше да си припомня дългите истории на групите: “Beatles”, “Pink Floyd”, “Deep Purple” и “Led Zepelin”, за да мога кратко и смислено да разкажа за десетина минути най-важното и любопитно за всяка една от групите. Когато поднасяш информация трябва да има любопитни моменти, иначе загубваш хората.

Тома Спространов с три думи? Трудно ли ще ви е да се опишете по този начин?
– Човек, който на 70 години се чувства достатъчно млад, за да тича по стълбите на БНР, и непрекъснато да работи. Но, ако трябва да бъда по-кратък, за да се опиша с думи, то това са: търпеливост, любов към работата и любов към хората. И винаги трябва да си подготвен добре.

Рок музиката за Вас е …?
– Старата, любима приказка. Ако имате вкъщи малко дете, знаете, че ще иска да му четете всеки ден любимата приказка. Дали ще е “Пепеляшка” или “Снежанка и седемте джуджета” – нещо, което то обича. И дори и да я знае, иска пак да му е прочетеш. И не се изморява. Така, че рокът е старата, любима приказка. Колкото и да я повтаряш, истинските любители все повече си харесват приказката, и въобще не им омръзва, даже да им пуснеш нещо познато. Това е много важно.

Тома-Спространов-автографПожелайте ни нещо…
– Роси Кирилова има една песен “Живей за мига”. Това ви пожелавам: да живеете за мига! Защото, ако гледаш към миналото и страдаш по изгубена любов, или колко си бил велик… Няма смисъл! Миналото е минало, каквото е било, е станало. Да правиш пък големи планове за бъдещето?! Де да знаеш какво ще ти се случи още утре… и със здравето и с всичко. Живей си за мига, вземай с пълни шепи това, което те прави щастлив! И си измисляй по едно хубаво нещо всеки ден да те радва, даже и мъничко да е.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.