Етнофестивал„Различни сме, но сме заедно” в с. Поибрене

„Различни сме, но сме заедно” изпяха, изтанцуваха и изрекоха искрено самодейците, участници в Първия етнофестивал в Поибрене миналата неделя. Форумът се проведе по организация на местното читалище „Ванчо Пашов” и със средства от проект по мярка 323 към МИГ „Панагюрище, Стрелча Лесичово”. Състави по танци и пеене в две възрастови групи мериха умения с фолклорни изпълнения на сцената на читалището повече от три часа и бяха оценявани от жури с председател Силвия Ненкова, преподавател в Пловдивския университет. В журито бе и Мария Терзийска, тазгодишният носител на приза „Творец на годината” в общината.

Етнофестивал-Поибрене-2014

Фолклорният празник, в който особен акцент бе автентичността и стройната композиция, бе привлякъл участници от няколко села в общината, както и от Стрелча, Септември и дори Гоце Делчев.

Първи на сцената излязоха певците домакини, сред които бе и секретарят на читалището и оперативен организатор Величка Пандурова, които изпълниха акапелно две песни прецизно и с красиви гласове. По-късно сцената подпалиха със стройни стъпки танцьорите от смесения състав, които изпълниха местната „Ламба”, с хореографската постановка на Иван Тасев. Тук бяха децата и девойките от читалището в с. Оборище с ръководител Петър Немски, малките певици на Жечка Сиводошева от с. Бъта, разбира се част от „Тангра” в Попинци и др.

Особен интерес предизвика циганското хоро, разработено от Мария Бензарова с танцьори от Поибрене, което впрочем бе единственото по-различно етно изпълнение. За съжаление не бе в съвсем „ромски” стил, а в тази посока може да се постигнат много високи резултати като автентичност, още повече че в селото има човешки потенциал, а и интерес към фолклора от ромското население. Възторжената реакция на публиката на прав път и вероятно в скоро време ще видим още по-интересни нейни сценични решения.

Етнофестивал-Поибрене-2014-2

Певиците от Септември впечатлиха с нещо много важно, когато излизаш на сцена – поведение, сценична дисциплина, костюми, изражение. Не може да се каже, че изпълненията на красивите жени бяха по-класни от редица местни изпълнители, но си личеше, че съставът е обгрижван и финансиран. Същото се отнася и за танцовият състав на Септември. Оказа се, впрочем, че в него играе и зам.-кметът на града, а финансирането върви не по линия на читалище, а на местно НПО.

Прекрасни костюми и също премерено сценично поведение показаха на сцената в Поибрене танцьорите от Гоце Делчев. Човек не можеше да откъсне поглед от красивите костюми – пъстри, новички, добре ушити и … правени с мерак и пари. Съставът гостуваше на Поибрене в отговор на личната покана на местното читалище.

За финал сценаристите от НЧ „Ванчо Пашов” бяха оставили наистина впечатляващата композиция на самодейците от читалището в Оборище, които изпълниха фолклорната си сюита с излъчването на истински артисти – с хумор, добро сценично поведение, автентични костюми и с участници от 5 до … години. С тях финалът бе много качествен, а и като цяло организацията бе отлична. Липсваше неразборията и дирижирането от сцената по време на празника, както често ни се случва да виждаме по време на читалищни форуми.

Празникът започна с поздрава на кмета на селото Иван Пандуров, който сподели, че за него „всички са победители”, защото са тук и участват в този красив фолклорен форум. Гой прикани участниците за минута мълчание в памет на жертвите от наводненията във Варна и Добрич и откри фестивала. А след финала зрители и участници завъртяха майсторско хоро на площадчето пред читалището и така всеки се почувства участник в това красиво фолклорно събитие.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.