Оруденият терен трови рибата в Луда Яна. Няма промишлено замърсяване

Измряла-риба-Луда-Яна

„Рибата (в района на р. Л. Яна при селата Баня и Бъта – бел. ред.) не е измряла от производствена авария или от замърсяване от близкото предприятие, както се твърди от няколко неправителствени организации.“
Това каза вчера по „Фокус“ екоекспертът от Пазарджик Трендафил Велов. Припомняме, че става дума за измряла риба по време на дъждовете в началото на този месец главно по територията на с. Бъта. Тогава екоорганизации посочиха, че това явление е резултат от волно или неволно изпуснати води от района на „Асарел-Медет“ АД.
Велов допълва, че според наблюденията му от 15 години сега реката е в значително по-добро състояние. Експертът е категоричен, че жалбите на екоорганизации са „тенденциозни“.
От друга страна Велов не поема отговорност да каже каква е причината за масовото измиране на рибата, тъй като „РИОСВ Пазарджик не е компетентният орган“. Той изказва предположение, че „ще се наложи обследване на самия район, тъй като вероятно при дъждове там целият район на водосбора на реките е уроден. Вследствие на това се повишава концентрацията на металите когато има дъжд.“
Обаче „не са установени никакви залпови изпускания, аварии“ в района на реката.
Изводите са в резултат от излезлите изследвания на водите на реката след поройните дъждове в началото на септември. Все още не са готови изследванията на пробите, взети от водосбора на горното течение на р. Банска Луда Яна.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.