Мъжко хоро за Богоявление

Тазгодишният Йордановден (Богоявление) бе различен. Бе различен с енергията, с която група млади хора решиха да променят статуквото на празника.

Извилото се в ледените води на Луда Яна мъжко хоро възвести по категоричен начин силата на вярата – в Бог и българщината.

Богоявление-1

Празничният ден започна с отслужването на Велик Богоявленски водосвет от Архиерейският наместник на Панагюрска духовна околия – Негово Всеблагоговейнство протойерей Атанас Манолов и отец Стоян Манолов. Това стана в 10,30 ч. на площад „20-ти април“. В свещенодействивето участие взеха и групата млади момчета, които в последствие се хванаха на леденото хоро. Те бяха облечени в народни носии и носеха кръстове – църковни реликви.

С приключването на този ритуал точката на събитията се измести към коритото на река Луда Яна, където се бяха събрали стотици хора. Преди самото хвърляне на кръста 16-тимата млади панагюрци заиграха мъжко хоро в ледените води на реката под звуците на гайда и тъпан. Изпяха една от символните за града ни песни – песента за Райна Княгиня.

Богоявление-3

След това започна ритуалът по хвърляне на благословения за здраве кръст. Пръв кръста улови 20-годишният Петър Динков, вторият път свещеният символ бе хванат от 18-годишният Благой Господинов, а третият път от 17-годишният Добромир Каменски.

В ритуалната зала на Общинска Администрация протойерей Атанас Манолов се обърна към участвалите в ритуала момчета с думите: „Много съм щастлив, че се намират млади хора, които се обръщат към православната вяра, към българската традиция“. На свой ред кметът Никола Белишки изказа поздравленията си на младите хора с думите „Вие направихте празника в Панагюрище истински и български“.

Богоявление-2

Впоследствие от името на момчетата, участвали в ритуала, думата взе Илия Бояджиев, който обяви, че ще дарят получената сума на ДЦДУ „Дъга“ и добави: „На едни Бог е дал, на едни Бог е взел. Хората, които имат повече, трябва да дадат на тези, които имат по-малко“. А за причината подтикнала ги да участват в празничния ритуал каза: „Правим го защото обичаме Панагюрище!“.

Празникът на Богоявление бе истински празник на Духа! Направиха го такъв групата млади панагюрски момчета изтъкани от вяра, ентусиазъм и родолюбие. Това е и знак за бъдещето ни и затова, че ще пребъдем!

 

Повече снимки от събитието може да видите тук.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.