Малка фирма шие автентични носии

Малка, но със сериозна история шивашка фирма в с. Бъта шие от шест години автентични народни носии и специфични униформи. Ангелина Нешева създава бизнеса си преди повече от 5 години и се специализира в конструирането и изработването на уникални костюми и униформи, при това основно с автентични тъкани и аксесоари.

Бъта---шивачкаАнгелина открива „Дими стил дизайн“ си като стандартно шивашко предприятие. В началото работи сама, но с времето се налага да назначи на работа още 7 жени, които умеят да боравят прецизно с шевната машина и иглата. Първоначално ателието й е в с. Баня, но после се прехвърля в с. Бъта, където е в момента семейството й. Работилницата е в нейния дом, където разполага машините, кроялното, там я намират клиентите й.

А клиенти Ангелина има, при това не само от Панагюрище. Търсят я от къдели не, та дори от Ирландия. Съвременните комуникации й помагат, а хората я откриват тогава, когато искат да си поръчат автентична народна носия, носеща спецификата на определен етнографски район на страната.

При ушиването на костюмите кройката се изработва „по книга“, шегува се А. Нешева, но това е вярно. Тя прави точна справка и разработва кройката по правилата, после намира съответните платове и предава задачата на шивачките. „Все още се намират автентични кенари, бало, кожи, гайтани. Ако търсиш, ще намериш“, казва Нешева. В този случай костюмите стават скъпи. Един метър гайтан например струва 1 лев, а в истински „накипрен“ мъжки костюм влизат до 100 метра гайтан.

Любими са й костюмите от нашия край, а истинско творческо предизвикателство са женските и мъжки носии от Родопите. Сватбеният тоалет от Родопите за булката, разказва Ангелина, се прави от 12 части и тежи 22 кг. Много е красив.

С удоволствие разказва за частите на женската и мъжката носия. Истинският пояс, оказва се, е направен от фин вълнен плат с ширина 60 см. И е дълъг 4 метра, накрая с ресни. За танцьорите, разбира се, той е редуциран до две обиколки и е по-тънък. Зависи от поръчката – за танцьор или просто за ценител.
Носии си поръчват нерядко читалища, частни танцови състави, детски трупи и пр. Някои държат на автентичността не само като визия, а и като вложени материали, тъй като това също се оценява при участия в сериозни конкурсни фестивали.

В „Дими стил дизайн“ шият и кукерски костюми, понякога дори с истински материали. Най-много ги търсят от Челопеч, където традицията за кукерски игри е стара, а хората си я спазват стриктно и дисциплинирано. Покрай тези задачи Ангелина е научила и много неща, свързани с древните ритуали и много ги харесва, а за фестивала в Перник говори с възхищение. Тя знаеше за успеха на състава от Оборище и каза, че това е изключителен успех, като се има предвид конкуренцията и масовото участие.

С особено удоволствие А. Нешева разказва за костюмите, които е ушила за членове на клуб „Традиция“. С нейни костюми бяха облечени част от мъжете на клубовете от Баня и Панагюрище при откриването на клуба им в края на миналата година. При тези костюми се държи много на материите, аскесоарите и кройката. „От „Традиция“ са много взискателни и прецизни. Държат на точността на кройката и търсят истински тъкани и аксесоари. При тях случайни елементи няма, което за мен е истинско удоволствие, защото се получават качествени неща“, убедена е тя.

Нешева с удоволствие разказва за костюмите в различните български етнографски области и си личи, че ги познава в детайли, особено тези, които е изработвала. Познава и характерните за нашия край носии. Радва се, че все още успява да намери платове, запазени в ракли и скринове. „Не можеш да направиш истинска носия без да имаш онзи стария, ръчно изтъкан от фина вълна или памук кенар“, казва тя. Пък и удоволствието от изработването не е същото. Явно творческият елемент в нейната професия и спецификата на поръчките е не само бизнес, а и особено изживяване. За Ангелина работата тук е удоволствие. Допада й да живее в Бъта, а от София, където е живяла над 10 години, й липсват единствено концертите и театрите.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.