Чудотворните икони на България

В настоящата кратка разхода ви представяме едни от най-старите и прочути чудотворни икони в България. Те се пазят в някои от най-големите и стари манастири в страната ни, продължавайки да са духовна опора на хиляди православни християни.

Чудотворната-икона-Света-Богородица-Петричка“-литийно-шествие

Литийното шествие до местността „Клувията“ край Бачковския манастир всяка година привлича стотици миряни дошли да се помолят на Бажията майка

Чудотворната икона „Света Богородица Петричка“ от Бачковския манастир
Тя е една от най-старите чудотворни икони в България. Днес се пази в Бачковския манастир. Разкошният й златен обков и до днес пази следите от нейното многовековно почитане.
Иконата участва в специална процесия всяка година, на втори ден от великденските празници. Пътят на процесията започва от манастира и стига до местността „Клувията“ (от гръцки – клетка, кафез). Денят на литийното шествие, както и неговата крайна цел се определят от многовековното местно предание. То разказва, че дарената на манастира икона изчезнала и в последствие била намерена именно на този ден в една от пещерите в скалите на местността „Клувията“. При „кацването“ на иконата лумнал неопалващ огън, само светлината му силно блестяла и правела нощта ден. Изпод скалата бликнал извор с лековита вода, чрез която много болни и недъгави получили изцеление. На мястото, където е била намерена иконата, върху скалата е изписано нейно копие. Легендата гласи още, че намерената икона била занесена в манастира, но след време се върнала отново в пещерата. Това се повторило още веднъж. На третия път иконата остава в манастирската църква, но се явява в съня на един праведен монах, като му съобщава, че ще остане на специалното място отдясно, близо до главната врата на църквата, ако всяка година на втория ден на Великден я „отвеждат“ до старото й място в пещерата.
Днес, празничният ритуал започва с тържествена литургия в църквата на манастира. След това четирима души (обикновено монаси) поставят иконата на специална носилка и я изнасят извън храма. Пред тях застават свещоносци и певци. Най-отпред монах бие клепалото през целия път на процесията. Началото на шествието се възвестява с тържествен камбанен звън. Непосредствено след иконата върви игуменът на манастира, монасите и всички хора пристигнали специално за този ден. Процесията спира на мястото, където е намерена иконата и където се извършват молебен и водосвет. Успоредно с това се готви курбан и след молебена поклонниците обядват. След това иконата отново се връща с процесията в манастира и застава на обичайното си място.

Иконата „Св. Богородица Портаитиса“ от Роженския манастир
Главната икона на Роженския манастир „Рождество Богородично“ е иконата на Св. Богородица Портаитиса или Иверска. Самият манастир се намира в Южна България на 6 км от гр. Мелник. Както съобщава надписът на самата икона, тя е била изписана от монаха Яков от манастира Ивирон в Атон и донесена директно от там някъде към края на ХVІІІ в. по поръчка на еснафа на табакчиите от Мелник. През 1790 г. по поръчка на кожарите от Мелник и с благословията на игумена на Ивирон Редестим, за нея е изработен специален дърворезбован проскенитар, в който се съхранява до днес. Тази икона е реплика на може би най-известната чудотворна икона на Атон – Света Богородица Портаитиса (Портарница), съхранявана и до днес в манастира Ивирон. За чудесното пристигане по море на „оригиналната“ икона точно пред Иверския манастир, за упоритото й „бягство“ от интериора на храма към мястото над входната врата (откъдето идва и названието й), както и за многобройните й чудеса е запазена красива легенда.

Роженски-манастир

„Св. Богородица Портаитиса“

Иконата на Света Богородица от Роженския манастир се изнася на литийно шествие на патронния му празник, на 8 септември. Тук се наблюдава интересна поклонническа практика – прекарване на нощта преди празника в интериора на храма, наричано „излежаване на целебна нощ“. Поклонниците идват с постелките си и свободно се разполагат в пространството на храма вечерта срещу празника, с надежда за получаване на чудотворно изцеление. На сутринта иконата се изнася навън и се носи от специално подбрани местни хора. Шествието се води от игумена на манастира и обикаля около манастирския двор. Пред иконата се извършва водосвет, след което се поставя на входа на църквата. Богомолците се подпъхват под иконата като оставят даровете си върху нея. Успоредно с това се приготвя курбан и празникът завършва с празнична трапеза.

Чудотворната-икона-Света-Богородица-Троеручица-от-Троянския-манастир

Славата на чудотворната икона „Света Богородица Троеручица“ от Троянския манастир непрекъснато расте. Идващите да й се поклонят миряни вярват, че тя ще чуе техните молитви и ще ги дари с изцеление

Чудотворната икона „Света Богородица Троеручица“ от Троянския манастир
Едни от най-увлекателните и широкоразпространени манастирски легенди са тези за появата и чудесата на чудотворните Богородични икони. Те са толкова популярни, че стимулират създаването на многобройни реплики на тези икони, които се разпространяват из всички кътчета на православния свят. Тези реплики се вярва, че притежават чудотворната сила на първообраза. Често пъти към легендите за „оригинала“ се добавят многобройни предания за чудесата извършени от неговото копие. Такъв е и случая с главната светиня на Троянския манастир. Това е иконата „Св. Богородица Троеручица“ (с три ръце). Тя е късна реплика на една от най-почитаните чудотворни икони от Света гора, пазена в манастира Хилендар.
Преданието свързва възникването на оригинала на Троеручица с епохата на иконоборството и с личността на защитника на иконопочитанието и създател на византийската теория за образа Св. Йоан Дамаскин. Легендата разказва, че по внушение на император Лъв ІІІ Исавър халифът заповядал да отсекат дясната ръка на Йоан и да я хвърлят на тържището. Светецът помолил да му донесат отсечената ръка, поставил я на мястото й и се обърнал с гореща молитва към Божията майка. Станало чудо – Св. Богородица чула молитвата му и изцелила неговата ръка. В знак на благодарност Св. Йоан Дамаскин заповядал да изковат от сребро вече изцелената негова десница и я приковал към иконата на Светата Майка. Според преданието иконата била донесена през ХІІ век в Хилендарския манастир направо от Йерусалим от Св. Сава Сръбски.
Според легендата чудотворната икона на Св. Богородица Троеручица от Троянския манастир е изписана по подобие на тази съхранявана в Хилендар. Тя била подарена на манастира веднага след основаването му през ХVІІ в. от странстващ атонски монах, след като сама „избрала“ мястото си. От този момент насетне започнали чудесата й, сред които е и спасяването от чумна епидемия през 1837 г. на всички, които се укрили в манастира.
Празникът на манастира и на самата чудотворна икона Успение Богородично на 15 август събира голям брой поклонници. Миряни от цялата страна се събират и взимат участие в утринното богослужение и последващото литийно шествие с иконата. Дървената носилка, върху която се поставя иконата се украсява с цветя. Шествието се води от представители на висшия църковен клир. Иконата се занася до близкия параклис, където се извършва богослужебен ритуал и всички присъстващи се изреждат покрай нея, покланят се, целуват иконата и й оставят дарове. След това процесията връща иконата обратно в интериора на църквата.

По материали от сборника „Любен Прашков – реставратор и изкуствовед“

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.