„Акация“ празнува „Св. Харалампий“

Пчеларите от панагюрското дружество „Акация“ отбелязаха своя професионален празник. Денят на Свети Харалампий (10 февруари) – покровителят на пчели и пчелари, бе отбелязан с поредица от събития.

Пчелари

В съботния ден пчеларите раздаваха питка с мед за здраве

Още в съботния ден, 7 февруари, пчеларите от Панагюрище раздаваха питка с мед от обособен за целта щанд на пазара. От него също така можеше да бъде закупен и мед произведен от членовете на „Акация“.

Самият ден на Св. Харалампий, започна с отслужването на празнична литургия в храма „Св. Богородица“ от архиерейския наместник на панагюрска духовна околия – протойерей Атанас Манолов. След това пчеларите съвместно с членове на Туристическо дружество „Бунай“ се отправиха към местността, където преди години е съществувал параклис посветен на покровителя на покровителя на пчеларите. На мястото все още стои каменен кръст. Тук отец Димитър Виделов отслужи празничен водосвет.

Пчелари-параклис

Водосвет за здраве и берекет бе отслужен от отец Димитър Виделов в местността Свети Харалампий. Членовете на Пчеларско дружество „Акация“ и приятелите им от Туристическо дружество „Бунай“ съвместно отидоха до място, където преди години е съществувал параклис носещ името на покровителя на пчелите и пчеларите

Кулминацията на празничните събития бе вечерта, когато пчелари и техни приятели се събраха в ресторанта на хотел „Каменград“.

Официални гости на събитието бяха кметът Никола Белишки и зам.-областният управител Стефан Мирев, който е и секретар на дружество „Акация“.

По традиция в празничната вечер се проведе и конкурсът за най-вкусен мед. Специална комисия определи, че тазгодишният носител на престижната за Дружеството награда, ще отиде при Георги Лютаков.
За приповдигнатата атмосфера допринесоха и прочетените стихове за меда, написани от деца. Не се мина и без да се разиграе и традиционната томбола.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.