Вдъхновението да си част от традицията

Един кукер от с. Оборище за фестивала в Перник и още нещо

„Усещането е неописуемо и вдъхновяващо!“ Така описа чувствата си от участието в Кукерския фестивал в Перник Златомир Сапунков. Той е участник в състава на Читалище „Св. Св. Кирил и Методий“ в с. Оборище и тази година за пръв път е пътувал с приятелите си за участие в авторитетния форум.

КукерЗлатомир е ученик в Професионалната гимназия, 11 клас. Пътува всеки ден до Панагюрище и вече има идеи какво иска да учи и работи след средното си образование. Признава, че се налага да учи повече, и обещава да се пробва да го направи. Има отлично чувство за хумор и с него се разговаря приятно. А темата за кукурските игри и старите традиции е едно от вдъхновенията му явно, което е много приятно да видиш у съвременен млад мъж.

За особения адреналин разказа с увлечение Златомир, когато ни дойде на гости в редакцията на „Време“. И беше убедителен. Той от малък знае за старата българска традиция за гонене на злите духове, но сега, като голям и съзнателен човек, се е увлякъл и по романтиката да участваш в ритуала лично, за да се почувстваш част от една красива традиция.

Един голям автобус напълниха самодейците към читалището в с. Оборище при пътуването си до Перник преди две седмици. После се завърнаха оттам с два златни медала. Явно журито и публиката са успели да ги запомнят и отличат сред стотиците кукери в мащабния форум. Златомир с удоволствие си спомня радостта на хората, които са се спирали да разгледат костюмите на неговата група, да ги поздравят, да се снимат с тях, да им се порадват.

Кукер-2„В Перник“ видяхме и разнообразието на кукерските маски в страната, защото имаше хора от цяла България. И всеки се беше постарал да се представи отлично. Нямаше случайни костюми, нямаше нещо недовършено.“, разказва Златомир. Като част от оборищенския състав той си е подготвил маска на бик и е дефилирал във фестивала заедно със свой приятел, който е бил с маска – глава на кон. За подготовката на маската също са му помогнали приятели. Златомир разказва, че това не е лесно и който обича кукерските игри, се подготвя за тях почти цяла година.

Кожите първо се почистват, после се обработват по специален начин, съхнат дълго време, украсяват се, оформят се и т.н. А да облечеш такъв костюм и маска не е лесно. Кожите стават доста корави и понякога тесни. „Но бързо забравяш неудобството, когато видиш радостта на хората наоколо. А когато чуеш звука на звънците, в сърцето ти нещо става … нещо неописуеми“, споделя младият кукер.

Златомир разказва увлекателно за традицията, която всяка година се пази в с. Оборище, а и не само там, за удоволствието да си част от тази традиция. Отсега се радва, че кукерският състав към читалището ще участва в събора в с. Попинци и покани екипа на „Време“ на празника тази неделя в с. Оборище. Ние от своя страна също каним всички жители на общината, които имат усещането за традиция, също да гостуват в Оборище в неделя. Кукерските танци започват в 11 часа сутринта.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.