Да играеш сред големите

Панагюрецът Христо Костурков с блестящо представяне
в Международния шахматен турнир „Георги Трингов“ в Пловдив

Панагюрецът Христо Костурков взе участие в провелото се в периода 1-8 февруари Открито първенство по шахмат на България „Мемориал Георги Трингов“. Сцена на спортното събитие бяха залите „Москва“ и „Париж“ на Новотел Пловдив, в града под тепетата.

Христо-Костурков

Христо Костурков

В 37-мото издание на турнира участваха 287 шахматисти от 18 държави – Босна и Херцеговина, Хърватия, Франция, Германия, Италия, Македония, Черна гора, Полша, Португалия, Румъния, Словения, Сърбия, Турция, Гърция и др. Сред играчите имаше представители на 15 шахматни федерации, с общо над 62 гросмайстори и международни майстори по шахмат.

Организатори на турнира са Шахматен клуб „Локомотив“ (Пд), Българска федерация по шахмат и Община Пловдив. Шахматните срещи бяха провеждани по швейцарската система в 9 кръга.

Христо Костурков стартира от 261-ва състезателна позиция, като в крайното класиране зае 177-о място с 4 спечелени точки. Важно да се отбележи в случая, е че той е и състезателят класирал се на най-предна позиция с 0 ЕЛО (международен коефициент за относителна оценка на силата на играча). След този турнир Костурков ще получи ЕЛО коефициент, заради успешното си представяне.

Победител в турнира е 16-годишният сърбин Милан Заджич с 7,5 точки, който е и международен майстор по шахмат.

Макар, че на няколко пъти късметът му обръща гръб в иначе печеливши позиции, карайки го да прави необясними и за самия него ходове, практически само 8-мата от изиграните 9 партии, е разиграна лошо в дебюта, и бива загубена. В последния ден на турнира печели срещата след 3 часа и 45 минути игра, което е трета победа за него в първенството.

„Да играеш сред големите, не означава да играеш с големи хора, а се изправиш срещу доказани шахматни таланти. За шаха възраст няма, може да си на 6 г. може да си на 60 г., – всичко е плод на заложби и труд“ – каза пред „Време“ Костурков.

Костурков освен шахматен играч отскоро е и съдия от 3-та категория.

Вследствие на натрупания актив от играта си с 9 състезатели с ФИДЕ рейтинг Костурков ще получи също такъв ФИДЕ рейтинг. Той ще му даде право на участие в още по-силни турнири.

шах-зала

Залите „Москва“ и „Париж“ на Новотел Пловдив за поредна година се препълниха с шахматисти от България и чужбина

Със сърцата си игра панагюрецът успя да спечели симпатиите на доста от участващите в турнира шахматисти. Неговата добра игра бе забелязана, в следствие на което той вече получи покани за участие в няколко турнира в чужбина.

Със съжаление Христо Костурков сподели, че „в Панагюрище отдавна няма общински шахматен клуб, а името „Оборище“ за последно просветна на 17-тото РОПЮ (Републиканско отборно първенство за юноши) през далечната 1986 г.“ Тогава Димитър Перчев, Петьо Караджов, Христо Костурков, Димитър Немски, Георги Тошев успяват да достигнат до 27-о място, като играчи на Шахматен клуб „Оборище“, Панагюрище.
Припомняме, че в момента шахматни турнири се организират единствено от шахматната секция на „Асарел-Медет“ АД.

Христо Костурков вярва, че в града ни може да се възобнови шахматът на клубно ниво.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.