994 дела гледани тук през 2014 г.

цвятко-манговПредседателят на Панагюрския районен съд съдия Цвятко Мангов публикува официалния Доклад за дейността на съда през 2014 г. тази сряда. Със съдия Мангов разговаряме същия ден и още на старта на диалога той уточнява, че се надява това да е последният му доклад като Председател. Доволен е, че вече има кандидат.

Документи за председателския пост е подала съдия Снежана Стоянова, която в момента е говорител на Пазарджишкия окръжен съд. Предстои Висшият съдебен съвет да насрочи дата за изслушване на кандидата, след което ще се вземе окончателно решение.

Снежана-СтояноваСъдия Стоянова впрочем идва в Панагюрище при всички положения, защото има решение за назначаването й най-малкото като редови съдия. Тя ще заеме овакантеното от съдия Даниела Попова място.
Като временно заместващ в Панагюрище е командирован съдия Делчо Чопаринов.
Като цяло според съдия Мангов съдийската структура тук е добре окомплектована с висококвалифицирани кадри.

През 2014 г. в Панагюрския районен съд са образувани 994 дела, от които 757 граждански и 237 наказателни. Това е със 70 дела по-малко, в сравнение с 2013 г. (1 064 дела) и със 127 дела по-малко в сравнение със 2012 г. (1191 бр.). Основната причина е в намалението на гражданските и наказателните дела.

Решения са произнесени по 1012 дела, включително върнати или образувани от предходни години.
От 237 наказателни дела новообразуваните са 226. През 2013 г. те са били 282, през 2012 – 284.

Положителни резултати има в сроковете за приключване на делата, сочи докладът на председателя на Панагюрския районен съд. Според текста „съдиите от Панагюрския РС са полагали големи усилия да приключват делата в разумни срокове … тъй като бързината на правораздаване е един от критериите по които съдебната система търпи най-много критики. Това се отнася и за наказателните дела, които са се гледали от съдиите Мангов и Чопаринов. Не са постъпвали молби от граждани по повод забавени дела.
С лишаване от свобода до 3 години са дадени присъди на 24 лица, като на трима са постановени ефективни присъди. Условно са осъдени 21 лица, пробация е наложена на 52 лица. Като положителен извод в доклада е посочено, че по наказателните дела голямата част са потвърдени, което говори за „добрата работа на съдиите“.

Разговаряме със съдия Цвятко Мангов и конкретно за процедурата за избиране на съдебни заседатели към съдилищата.

„Изборът и тази година на съдебни заседатели на Районен съд Панагюрище, който обхваща двете общини, е обективен. Процедурата е свързана с решение на Общинските съвети, които посочиха кандидатурите на 18 човека от Панагюрище и 5 от Стрелча, колкото бяха определени от Общото събрание на съдиите от Окръжен съд – Пазарджик. Днес (11.02.2015 г. – бел. ред.) излезе окончателното решение за избора на съдебните заседатели към Районен съд – Панагюрище“. Така коментира темата съдия Мангов, която повдигнахме пред него, предвид впечатленията ни, че темата е прелюбопитна за читателите.

По отношение на възнагражденията на съдебните заседатели при участие в зала съдия Мангов Цитира чл. 14 от Наредба № 1 от 13.02.2011 г. Според текста размерът на възнагражденията се равнява на 1/22 на ден от половината от основната заплата на съответния районен, окръжен или военен съдия.
В Панагюрище по наши изчисления ставката е по 4,50 лв. на час.

Съдебните заседатели участват при гледане на наказателни дела от общ характер с потенциални присъди за над 5 години и при дела с малолетни. През миналата година делата с общ характер са били 78. За ок. 20 % от тях се викат съдебни заседатели от утвърдения списък с 23 имена. В едно дело винаги участват по двама заседатели. Практиката в Панагюрския районен съд говори, че обикновено тези дела минават основно в едно заседание, като максимумът е три заседания.

Винаги преди делото съдията запознава заседателите със случая, изяснява правната страна и след гледането в зала, съдията и заседателите взимат решение като всеки има по един равен глас.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.