В Оборище разиграха Рогача

А мечанското топче гръмна заредено с гълъби

Десетки кукери с атрактивни костюми участваха в празника на Рогач в село Оборище. Събитието се състоя в неделя, 16 февруари – Месни Заговезни, на площада в селото, който бе препълнен от стотици жители и гости.
По традиция главна атракция в разиграването на ритуала бяха трите Рогача. Те символизират елени с рога, като двата по-големи се изпълняваха от по двама човека. Самото тяло на рогачите се прави от съчки покрити отгоре с черга.

Рогач-1В колоритното шествие, за гонене на злите духове, имаше още поп, булка и младоженец, шафери. Имаше също и орачи, сеячи, мечка с мечета, а най-възрастният участник въртеше с камшик шиштрабан (пумпал).
Най-многобройни разбира се бяха кукерите. Техните костюми бяха до един различни и всеки по своему атрактивен. Направени от животински кожи, накичени с рога и пискюли, и натоварени с тежки звънци, костюмите тежат по около 30-40 кг, и никак не е лесно да бъдат носени. Но ентусиазма на участниците ги караше да изглеждат леки като перца.

Рогач-2В тазгодишния ритуал участваха и малки и големи – най-малкият кукер бе 4 годишен, а най-възрастният на 80 г.

Част от ритуала бе и Руклата запалена със слама.

Кулминационен момент бе гърменето на мечанското топче. То обаче не гръмна с джепане, а с гълъби, които излетяха от неговото дуло.

Трябва да отбележим, че в шествието могат да участват само мъже.

По време на разиграването на ритуала един от участниците постоянно обясняваше по микрофон символиката на действията извършвани в дадения момент.

С ритуалът, който оборищенци пресъздадоха, те спечелиха не отдавна два златни медала от фестивала „Сурва“ в Перник.

В края на събитието организаторите му от читалище „Св. Св. Кирил и Методий“ в с. Оборище обявиха, че са спечелили проект, който ще финансира изработването на костюми и маски. Те също така изразиха своята благодарност към ПП ГЕРБ, които финансово са подпомагали дейността им.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.