Как един златен медал е знак за сила и благодарност

Венцислав Герганов след златото по таекуон-до в Пловдив

Със 7 златни, 2 сребърни и 6 бронзови медали се завърнаха от държавното първенство през януари таекуондистите от СК „Один-Оптикс“ в Пловдив през януари. Сред тях е златото на Венцислав Герганов (6-5 гуп) при мъжете на форма. С него разговаряме в редакцията на „Време“, за да ни разкаже за себе си и спорта в „Один“.

Венцислав-Герганов„Всичко в клуба ми харесва. Отношението на треньорите, тренировките, възможността да ходя на състезания, всичко“, споделя Венцислав. Той е 12-класник, но в състезанието е участвал при мъжете.
В Пловдив са се явили над 300 състезатели в отделните дисциплини от над 20 клуба от цялата страна. Преди това, пак през януари, уточнява Венцислав, са участвали на подобен форум в Благоевград и там също е спечелил спортно отличие.

За Венцислав възможността да спортува е от ключово значение. Спортът му дава хъс за живот и той вече знае какво иска да работи, след като завърши училище, но е убеден, че ако има възможност ще продължи с таякуондото още дълго. В клуба Венцислав тренира от 5 години. В града е от 2005 г., като живее в Дом „Павел Бобеков“. Намира Панагюрище за прекрасно за живеене място и не мисли да го напуска. В Дома му харесва и рядко се връща в Кюстендил, където е роден.

За състезанието в Пловдив разказва с удоволствие. Подчертава, че е спечелил златото след три поредни победи и това е повод за радост и нескрита гордост. Доволен е, че може да защитава нивото си, но също така, че по този начин се отблагодарява на треньорите за доброто отношение и сериозността на тренировките. Казва, че не би могъл да участва в клуба, ако трябва да плаща, тъй като разчита основно на финансовата помощ, която получава и която е около 30-35 лева на месец. Същото се отнася и за пътуванията за участия в състезания, но клубът поема разходите.

За „Один“ Венцислав разказва с приятна усмивка и приема с чувство за хумор забележката ни, че трябва да завоюва „медали“ и в училище. Казва, че в Дома ще остане и след средното си образование, тъй като тук му харесва, а и с новите промени има право да живее тук до 29 години. Надява се да си намери работа като електротехник, каквато специалност изучава в Професионалната гимназия, и защо не, да работи в панагюрския клон на Електроразпределителното дружество.

Искрено пожелаваме на Венцислав да успява и да осъществява мечтите си, тъй като виждаме в тях реалистичност и ясно усилие да се бори за себе си. В допълнение само ще вметнем за решаващата роля на СК „Один“, тъй като едва ли младежът ще се чувства така, ако трябва да плаща за участието си в клуба, а явно му харесва и е намерил, поне засега, своята територия. Победите му вече носят двоен знак – за неговата сила и може би за благодарност. Впрочем, знаем добре, че това не е първият случай, в който треньорите на „Один“ проявяват подобен жест.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.