Сирни заговезни

Традиции и настояще

 

Чисто нови кукерски маски на Заговезни в Бъта

С прекрасни костюми излязоха на Сирни заговезни тази година кукерите в Бъта. Малки и големи този път се бяха постарали наистина да изглеждат не само страшни и да гонят с големи хлопки злите духове, но и се бяха погрижили по един много специален начин за своите страховита визия. Чисто нови бяха кожите, от които кукерите бяха изработили костюмите, а по маските не бе спестен труд и майсторство. На главите на кукерите можеха да се видят истински рога, дървени и кожени маски, новички украси и още какво ли не. И най-важното – всичко бе съобразено със старата традиция. Липсваше каквато и да е шарения, пластмасови лица или дрипави облекла. Затова празникът на Сирни в село Бъта премина особено тържествено и празнично. Не съжали, че е пътувал до селото нито един от многобройните външни гости. Всеки искаше да запечати незабравим миг от събитието с фотоапарати или камери, а кукерите добродушно-заплашително заставаха за снимка и често-често викаха грозния Джумал, за да разтика злото и да остави само добротата.

Джумал-бъта-2015

За добрата организация на празника се бе погрижило кметството в Бъта и читалището. Кметът Георги Александров и някои местни фирми бяха осигурили наградите за най-добрите кукери, както и шоколади за всички маскирани деца. Впечатляващото беше, че и няколко малчугани по на 5-6 годинки също се бяха маскирали професионално и привличаха вниманието на всички празнуващи. Не бяха забравени, разбира се, и традиционните взимания на прошка.

Втората спирка в Кукерските и маскарадните игри за тази година бе в Попинци на традиционните

„Пролетни игри около въртяжката“ в Попинци. 

Началният час там бе 12:30, а място на събитието – площадът на селото.
Официални гости на събитието бяха кметът на Община Панагюрище Никола Белишки, както и общинските съветници Томи Наплатанов, Венелин Петров и Георги Георгиев.

Въртяжка 2015
Пред събралите се стотици зрители, празникът започна с танцов спектакъл подготвен от Фолклорен танцов състав „Тангра“ – Попинци. Чрез магията на танца те пресъздадоха народните обичаи и игри посветени на Сирни заговезни. Основен и най-зрелищен момент в него бе завъртането на попинската въртяжка. Самата тя представлява здрава дървена вертикална греда прикрепена здраво за земята върху която напречно се слага голям дървен мартак (здраво и дълго дърво). От двете му страни има места за захващане на участващите във въртенето. Единия стъпва на земята, докато другия се издига нависоко, като този, който е на земята, прекрачва по три крачки напред, за да се задвижи въртяжката. Обикновено са мома и ерген.

Впоследствие на импровизираната сцена влязоха и кукерите. Те до този момент бяха обикаляли из селото, за да гонят злото. Главна атракция бе Рогача – същество, чиято глава е на елен-рогач, а тялото е от пръчки-ребра, и е покрито е с козинява черга. На рогача има прикрепени и звънци. Той се изпълнява обикновено от двама мъже, като трети предрешен като кукер го води.

В колоритното шествие за прогонване на злото участваха и много други атрактивни персонажи – циганки, невеста, множество джумали, дори и магаре.

В Елшица кукерите бяха облечени с

традиционните костюми с дълги кози косми.

Центърът на селото бе огласен от оркестър, а присъстващите жители и гости сгряваха допълнително душите и телата си с гъсто елшишко червено вино.

Снимки от събитията може да видите тук.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.