Панагюрище отбеляза 3 март

Панагюрище отбеляза подобаващо Националният празник на Република България 3 март.
Началото на празничните събития бе дадено в 10 часа на площад „20-ти април“ с вдигането на националното знаме от кмета на община Панагюрище Никола Белишки. Издигането на трибагреника бе под звуците на химна на Република България изпълнен от Духов оркестър „Делчо Радивчев“. Кметът Белишки поднесе цветя на паметника на Георги Бенковски, а членовете на Регионален клуб „Традиция“ произведоха залп в чест на героите загинали за освобождението на България. На церемонията също така присъстваха зам.-кметът на община Панагюрище Галина Матанова, председателят на Общински съвет – Панагюрище Станимир Велчев, зам.-областният управител Стефан Мирев, общински съветници и стотици жители и гости на града.

3-март-1
От площад „20-ти април“ шествието се отправи към паметниците на Павел Бобеков и Орчо Войвода, където бяха поднесени цветя.
След това в храм „Свети Георги Победоносец“ бе отслужен Благодарствен молебен от Архиерейския наместник на Панагюрска духовна околия протойерей Атанас Манолов, отец Стоян Манолов и отец Петър Цолов.
Впоследствие бяха поднесени цветя и пред паметника на Райна Княгиня.
От там шествието, водено от музикантите от Духов оркестър „Делчо Радивчев“, се отправи към паметника на генерал Виктор Дандевил. Там кметът Белишки произнесе слово, в което подчерта, че освен празничен ден, 3 март „… е и ден за размисъл. Трети март днес отново напомня заветното слово на Апостола, дръзновението на Априлци, героизма на Панагюрище, Батак, на Вола, Плевен и Стара Загора. Трети март днес пита дали е достатъчно широко и чисто сърцето на всеки един от нас, за да поеме саможертвата на предците ни. Трети март днес пита какво означава свободата“.

3-март-2
Облечен в руска униформа и репрезентиращ личността на ген. Дандевил Ангел Вранчев от РК „Традиция“ произнесе част от речта, която генералът произнася пред войската. След него децата от клуб „Родолюбие“ с ръководител Иванка Тодева, при Обединен детски комплекс, рецитираха стихове.

3 март 2015
Паметта на героите дали живота си за освобождението на родината ни бяха почетени с едноминутно мълчание и залп от членовете на РК „Традиция“.
След това бяха поднесени цветя пред бюст-паметника на руския генерал от кмета на община Панагюрище, председателя на ОбС, зам.-областния управител на Пазарджик, политически партии, институции, културни организации, училища, предприятия и признателни граждани.

 

Повече снимки от събитето може да видите тук.

Реклама

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.