„Пълна промяна“ в Болницата

Масиран ремонт стартира това лято в болницата, стана ясно от средата на миналата седмица. Първата информация за тази новина „изтече“ след среща, проведена в общината по предложение на „Асарел Панагюрище Здраве“. В срещата са участвали д-р Борислав Ацев, шеф на дружеството, д-р Биляна Пенева, управител на МБАЛ „С. Николов“ ЕООД, повечето от съветниците, както и кметът на общината Никола Белишки. Разговорът вероятно е първият от серия предстоящи дискусии, предвид неизбежните затруднения, които ще съпътстват процеса.

БолницаА че строителството ще е впечатляващо мащабно, е повече от ясно. Става дума за пълна промяна на настоящата сграда на МБАЛ, както и също толкова крупен и специфичен строеж за лечение и профилактика на онкологични заболявания, както и топла връзка между двете сгради.

Странно защо срещата е била затворена за журналисти, като се има предвид значимостта на темата, но затова пък тази сряда председателят на Общинския съвет направи някои пояснения с цел „избягване на слухове“, както сам се изрази Станимир Велчев. В пресконференцията си той многократно подчерта, че „няма да се допусне да се получат сериозни трусове в болничното обслужване на населението в общината“. Това бе и целта на срещата, подчерта Ст. Велчев – „да се минимизират тези трусове“, което е от първостепенно значение за местната власт.

И ако строителството на новата сграда няма да повлияе толкова пряко на лежащо болните в МБАЛ, то притесненията са основно към ремонта в старата сграда. Както е планирано, всяка болнична стая ще бъде придружена с тоалетно помещение, ще се подменят прозорците, ще се реконструират и други части на болницата, което предполага строителни действия паралелно по всички етажи.

 

При предстоящите ремонти в Модерния медицински комплекс в Панагюрище

Без компромиси в обслужването на пациентите и грижата към екипа

станимир-велчев

Станимир Велчев

Ремонтът в Болницата е предвиден за изпълнение в рамките на 3-4 месеца това лято, е информацията, която Председателят на ОбС Станимир Велчев сподели с медиите тази сряда. На пресконференцията, в която участва и общинският съветник Томи Наплатанов, стана ясно също, че не само ремонтът, а и новата сграда – Център за лечение и профилактика на онкологични заболявания, ще бъдат готови до края на годината, както бе планирано.

д-р-Мишо-Михайлов

Михаил Михайлов

Същото потвърди за „Време“ и д-р Михаил Михайлов, който е една от водещите фигури в работата на „Асарел Панагюрище Здраве“. Д-р Михайлов сподели още, че се работи по поне два варианта – оставяне на определен брой легла или пълното им редуциране за периода на ремонта на старата сграда. Той бе категоричен, че няма да се допусне компромис със здравето на пациентите и със спазването на медицинските правила и стандарти.

И според него все още няма уточнена дата за старт на ремонта. „Има за преодоляване немалко рискове – чисто медицински, а и социални. В момента се очаква и разрешение от министерството на здравеопазването, което е от решаващо значение. Всичко ще е в интерес на пациента, както и на персонала.“, допълни д-р Михайлов.

При временното спиране на работата на болницата или редуцирането й персоналът ще бъде ангажиран с обучения, поясни д-р Михайлов. Става дума за обучение за работа с новата високоспециализирана медицинска техника, която вече се доставя, за обучение по ключови компетентности, каквото вече тече периодично, както и за езиково обучение по английски език. Тези занимания и специализациите ще се заплащат от „Асарел Панагюрище Здраве“ или от фирмите, доставчици на техниката, уточни д-р Михайлов.
От информациите, подадени от Станимир Велчев и д-р Михаил Михайлов оставаме с впечатление, че няма да се допуснат никакви компромиси с медицинското обслужване на жителите на общините Панагюрище и Стрелча, както и от други населени места, които ползват услугите на панагюрската болница. Ще се вземат предвид всички съображения, за да се предотвратят максимално неудобствата. Същото се отнася и за лекарите, сестрите и помощния персонал.

 

Заменят патронажа с кетъринг

Преместване или отпадане на Социалния патронаж, предвиждат в Общината. В момента Патронажа готви храната на социално слабите в кухнята на Болницата. Единият вариант е да се намерят нови помещения, а другият е да се премине на кетъринг, каза съветникът Томи Наплатанов в пресконференцията на Председателя на ОбС тази сряда. „Болницата вече е на кетъринг. Това предполага съкращение на персонала, но може би ще се реализира поевтиняване на услугата“, бе неговото мнение.

 

Мамографът вече е в МБАЛ

Този вторник в Болницата е пристигнал 3D мамографът, подаде новина д-р Михаил Михайлов. Доставката е от Австрия и заедно с апаратурата идват представители на фирмата, които ще обучат специалистите за работа с нея. „Няма друг такъв апарат в България, единственият ще е в Панагюрище“, не скри радостта си докторът.

 

Бърза помощ ще се мести

Нови помещения се търсят за настаняване на Спешна помощ в Панагюрище. Това стана ясно от думите на председателя на ОбС в сряда. Според него кметът Никола Белишки вече има идея за новия дом на Спешната, но не е споделил идеята си.
В момента Спешна помощ се помещава на партера на МБАЛ „С. Николов“, но тъй като помещенията са включени в проекта на новия Медицински комплекс, трябва да се намери нова сграда. Припомняме, че крайното решение ще се вземе след консултации с ръководството на Спешна помощ, която регионално е разположена в Пазарджик.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.