Пролет иде, стада газят нивите

Ядове с незаконното пашуване започват да берат селските кметове в общината, разбра „Време“. Най-пресен, а и крупен се оказа проблемът в Попинци. Разрешава го председателят на кооперацията в селото Стоян Гергински. Съвсем наскоро в ниви на кооперацията е навлязло стадо от над 25 крави, собственост на стрелчанин, разказа кметицата Нона Загорска. Гергински е идентифицирал собственика и чрез кметицата е потърсил помощ от общинската служба по екология, както и от полицията. Оказва се обаче, че липсата на автомобил, с който общинският експерт да отиде в Попинци, както и на по-високопроходима кола за мерата е попречило за посещение на място. В подобни случаи трябва да се направи оценка на щетите, а после да се съди допусналия грешката собственик на стадото.

овчарСлучката има и забавен елемент. Стадото си е вървяло с бик с впечатляващи размери, което е направило невъзможно доближаването до кравите, за да се снима маркерната обица на поне една от тях, което пък да послужи за доказателство за бъдещи съдебни дела.

Четири жалби за незаконно пашуване

е получил кметът на Бъта този сезон. Притесненията на собствениците на земи са основателни, е коментарът на Георги Александров, който потвърди, че става дума за стадо кози на частни стопани, пашувани в стадо. Той уточни, че проблемът не е от тази година и всички са се надявали да се върне системата на пъдарите. Не че това е панацея за разрешаване на проблема, но все пак е някакво начало. Александров вече е написал докладна до кмета на общината.

Коне ритат из нивите в Оборище

Жители на с. Оборище в началото на месеца са се оплакали на кмета Милко Ангелов с подобен на с. Бъта случай. Там обаче хората са се жалвали за сгазени ниви от коне. Вероятно става дума за работници към фирми за добив на дърва, коментира Ангелов, но потвърди, че това не е много голям проблем за мерата в селото.

И в Левски газят коне

Оплаквания от съселяни е имал и кметът на с. Левски Славчо Мавров и отново заради коне. При него обаче не става дума за дърварски фирми, а за коне, собственост на ромски семейства в селото. Те не могат или пък не искат да си стопанисват добре животните и проблемът не е отсега, въздъхва кметът.

конеАрендатор праща жалби от с. Баня

До кмета на с. Баня Стоян Ножделов не са достигали много жалби от собственици на земи за незаконна паша от началото на тази година, а и през миналата година. Но Ножделов ни насочи към най-големия арендатор в района – „Агрокомплекс“. В отговор на питането ни Дмитри Арбалиев сподели, че тази година все още няма оплаквания, но през 2014 г. е подавал на няколко пъти жалби към полицията и с копие до общината за навлизане на стада от овце, кози и дори крави в нивите.

Реакция от полицията, каза Арбалиев, е имало, вероятно стопаните и водачите на стадата са били предупреждавани, но не знае крайният резултат от проверките. А какво ще стане тази година, все още е рано да се говори.

Миналата година, нека припомним, в общината по предложение и организация на председателя на ОбС по онова време Веселина Ралчева, бяха направени две срещи със земеделски стопани, на които бе споделено, че наистина има напрежение между животновъди и растениевъди по отношение на местата за пашуване. Бе взето и решение да се пише общинска наредба, по организация на служба „Земеделие“ в ОбА и със съдействието на земеделските производители. Тя трябваше да регламентира отношенията им. Засега няма резултат, даже темата май е забравена. А пролетта чука на вратата на полята. Тепърва ще вървят всички ще берат ядове.

Реклама

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.