Горско стопанство Панагюрище даде старт на залесителната си кампания

Няма местни кандидати за залесители. Возят от Велинградско

Официално бе даден старт на Залесителна кампания 2015 на Държавно горско стопанство Панагюрище (ДГС). Това се случи на 23 март, когато представители на панагюрски медии имаха възможността „на терен“ да се запознаят с предизвикателствата и особеностите на залесителната дейност. За тази цел от Горското стопанство бяха организирали посещение на едно от определените за залесяване места, находящо се в землището на село Попинци.

Петър-Тодоров

На старта на залесителната кампания на ДГС Панагюрище, неговият директор инж. Петър Тодоров разказа „на терен“ за дейностите, които предстои да извършат

Там директорът на ДГС Панагюрище инж. Петър Тодоров, посочи че вследствие на горски пожар през септември 2013 г., въпросният терен край Попинци (около 18 декара), става обезлесен. Пораженията от огъня наложили изсичането на 100 % на всички дървета. Тази сеч е направена като превантивна мярка, тъй като мъртвата дървесина обикновено става местообиталище на паразити, които впоследствие могат да се прехвърлят и върху здравата. Това би застрашило жизнената гора, а евентуалните поражения върху нея да окажат вторично отрицателно въздействие след пожара.

Инж. Тодоров посочи още, че теренът ще бъде залесен с черен бор, а покрайнините със сребролистна липа. Наличието на липата бе обяснено като вид предпазна мярка по отношение на възникването на бъдещи пожари тъй като липовата дървесина е по-трудно запалима.

горско-2015

Работничките от велинградското село Драгиново с голямо усърдие и ловкост засаждат младите фиданки

Съгласно Наредбата за възлагане на дейности в горите, дейността по залесяването се извършва от фирми изпълнителки, избрани след конкурс. В конкретният случай това е „Ибър – СТ“ ЕООД, с регистриран лесовъд Стоян Ачев. Около 10 са наетите от фирмата жени, които да извършват засаждането. Всички те са от велинградското село Драгиново. До набирането на работна ръка извън общината се е стигнало след като тук не е имало интерес към обявените позиции. В сравнение с предходни години, когато са ползвани местни работници, през тази година ефективността на процеса по залесяване е повишена значително.

Зам.-директорът на ДГС Панагюрище Йорданка Бачкова разясни технологичните особености на залесяването. „За всеки терен се изготвя специален технологичен план, в който се упоменават дървесните видове, които ще се засаждат, а също и технологични аспекти като – разстояние между отделните фиданки, както и разстоянието между терасите“, уточни тя. Особено важен момент при засаждането е правилното поставяне на корените на младите дръвчета, което ще им позволи да се прихванат успешно.

В технологичния план за този горски пасаж е заложено засаждането на 14 000 фиданки.

С дейността си Държавното горско стопанство подпомага естественото развитие на гората, а „залесяването е необходимо, само когато естественото възобновяване е затруднено“ посочи още инж. Тодоров.

В плана за настоящата година на ДГС Панагюрище, са включени и следните лесокултурни дейности:
– почистване на площи за залесяване – 38 декара;
– ръчна и механизирана почвоподготовка – 88 декара;
– залесяване на горски култури – 131 декара;
– попълване на горски култури 40 декара;
– засаждане през пролетната кампания на 50 390 броя иглолистни и широколистни фиданки;
– отглеждане на горски култури – 536 декара.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.