Силното оръжие на жените, според д-р Младенов

Около 50 пациентки вече са прегледани в панагюрската болница с новия 3D ултразвуков апарат за ранна диагностика на тумори в млечната жлеза. С апарата работи усилено д-р Младен Младенов, който всъщност неотскоро е част от екипа на болницата, привлечен от „Асарел Панагюрище Здраве“ ООД.

Д-р-МладеновАпаратът заработи с пристигането си от Австрия, както съобщихме в предишния си брой. За работа с техниката вече са обучени 5 човека от сестринския персонал. Двама са лекарите, които ще анализират резултатите от него – д-р Младенов и д-р Делибашева.

Апаратурата е разположена на втория етаж на болницата.

Разговаряме с д-р Младенов в сряда между изследванията на няколко дами от Панагюрище.

„Това е изключителна придобивка за Панагюрище и общината“, убедено споделя д-р Младенов и пояснява, че технологията позволява откриване на тумори до 5 милиметра. Според него апаратурата е една от върховите съвременни постижения и за България е уникална. „Това е първият апарат от този клас в страната. А скоро не се очаква да бъде разработена такава техника от по-висок порядък“.

Ултразвуковият апарат прави изследването чрез електронен разрез в три посоки. При автоматичната компютърна обработка се получава триизмерен образ с висока резолюция, който се разглежда от специалистите и след анализ се прави актуална диагностика.

Д-р-Младенов-2Според д-р Младенов жените трябва да се подлагат на това изследване след 30-та си година. Медицинският скрининг е от огромно значение за ранна диагностика. След това лечението е с подчертано успешен финал. Иначе болестта е твърде разпространена и при невнимание и немарливост от страна на жените резултатът винаги е летален. За България статистиката продължава да е зловеща.

Изследването с 3D ултразвуковия апарат не изключва мамографията, но е най-доброто за периодичен скрининг на проблемната зона.

С апарата, нека припомним, може да се гледат не само млечни жлези, но и тъканите на други органи, с цел ранно диагностициране на промени в тях.

Д-р Младен Младенов е специалист по акушерство и гинекология и мамолог. Той е с над 20 години опит. В момента работи и в болница „Св. София“. Ангажиментът му към Панагюрище е дългосрочен, потвърждава той.

На финала на разговора ни споделя своя знакова мисъл: „Гърдите са едно от най-силните оръжия на жените и си заслужава да ги пазят!“

Д-р Младен Младенов прави прегледи всяка сряда в следобедните часове. Изследването не се поема от здравна каса и е платено.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.