Спира ли Болницата за 6 месеца? Как ще ни лекуват!

На 20 април ще стопира дейност болницата в Панагюрище, стана ясно в края на миналата седмица, потвърждава се и от началото на тази. Датата е била коментирана в разширен състав миналия петък в болницата с участието на д-р Борислав Ацев, както и общински съветници и други представители на „Асарел Панагюрище Здраве“.

БолницаПричината е, че предстои първа копка за мащабни ремонтни дейности в настоящата сграда и за изграждане на нова сграда за онкоцентър, като между двете ще се направи топла връзка.
Представителите на Министерството на здравеопазването са дали съгласие за спиране на работата на болницата за срок от 6 месеца, но „нито ден повече“. Цялото строителство ще трябва да се извърши в тази времева рамка.

Все още се обсъжда, разбира се, и вариантът за частично продължаване на дейността по време на ремонта. Окончателното решение ще се вземе в началото на следващата седмица от общинските съветници на целева сесия. Според д-р Михайлов по-подходящият вариант е пълно спиране на работата. Неговите опасения са професионални – строителните дейности сериозно ще обезпокояват пациенти и екип при изпълнение на медицинските услуги, а и в подобни случаи винаги има опасност от зараждане на вътреболнични инфекции.
Относно преместването на Спешна помощ, вече е постигнато съгласие за преместване в старата Поликлиника в центъра. От информацията не става ясно къде точно, но ще се организира и втори спешен екип в линейка.

По думите на д-р Михайлов неспешните пациенти ще могат да разчитат на нов инфоцентър в поликлиниката. Той ще е с денонощни дежурни екипи от лекари с различни специалности. „Всеки, който има нужда от лечение, ще бъде поет от тези екипи“, обяснява д-р Михайлов. В допълнение пациентите ще бъдат насочвани или към МБАЛ „Пазарджик“ или към кардиологичната „Св. Екатерина“ в София. Превозът ще бъде ритмичен и безплатен за нуждаещите се.

Медицинските сестри от МБАЛ „С. Николов“, при тяхно проявено желание, ще бъдат отвозвани за работа също към София. „За бъдещия екип на панагюрската болница е много важна преквалификацията. Хората трябва да се научат на медицина на друго ниво. В центъра ще бъде поставен пациентът и целия персонал трябва да привикне на работа по по-съвременни правила. Ще се работи в система, включително с техника от 22 век!“, убедителен е в разсъжденията си д-р М. Михайлов, като не забравя да подчертае, че това се отнася и за лекарите специалисти.

Засега неизвестните обаче са повече, отколкото е полезно за обществеността. „Време“ следи темата и се надява, че по време на предстоящата сесия екипът на д-р Борислав Ацев ще даде окончателна информация за новостите, свързани с болницата и здравеопазването в общината.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.