Христо Костурков триумфира в шахматния турнир на „Асарел-Медет“

Панагюрецът Христо Костурков грабна златото в Пролетния турнир по шахмат, организиран от „Асарел-Медет“ АД. Спортното събитие се проведе в периода 28-29 март в зала „Луда Яна“ на хотел „Каменград“. В него взеха участие общо 36 шахматисти. Срещите се водеха по правилата на ускорения шахмат по швейцарската система – 20 минути, плюс 10 секунди за всеки ход.

Христо-Костурков-асарел2015Костурков грабна златото с 6,5 точки в актива си от общо 7 възможни. Сребърен медал получи Николай Немигенчев, също със 6,5 точки. Костурков зае първо място заради по-високи показатели от играта с противниците си. Двамата се срещнаха още в първия ден на Турнира, тогава те завършиха с реми. В тази партия Костурков играеше с черните фигури. Бронзов медал завоюва Стефан Пенев.
Във възрастова група до 12 години при момичетата първа стана Гинка Юрукова от Попинци, при момчетата Георги Митов от Панагюрище.

шах2-2015

Отляво надясно: Петьо Караджов, Николай Немигенчев, Стефан Пенев, Христо Костурков, Здравко Николов

При ветераните на първо място застана Здравко Николов от Пазарджик.

„Един от най-силните играчи, с които се срещнах в Турнира бе Георги Стрелков, който има ФИДЕ ЕЛО 2160“, сподели пред „Време“ Костурков. Той също така изказва своите благодарности на организаторите за добрата атмосфера и за перфектното съдийство в Турнира. Предстои му участие в Международния отворен шахматен турнир в Димотика, Гърция. Също така ще вземе участие и в Откритото шахматно първенство на Панагюрище, което ще се проведе в края на април.

Христо Костурков е зам.-управител в „Оптомеханик“. Според него идеята за създаване на Общинска шахматна школа, която да е със статут на клуб, става все по актуална.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.