Връчиха наградата за литературна критика на името на Нешо Бончев

Кулминацията на Бончевите празници бе церемонията по връчването на ежегодната Национална награда за литературна критика на името на Нешо Бончев.

Награждаването се състоя на 31 март, вторник, от 17,30 часа в Историческия музей. В началото на празничната вечер бяха представени рецитал и презентация за траките, подготвени от ученици от СОУ „Нешо Бончев“. Тези събития се проведоха в конферентната зала.

След това под звуците на гайдата на Марин Кушлов, който е учител в Гимназията, всички присъстващи влязоха в залата-трезор, отличен интериор за събитието. Там ги посрещнаха момичетата от мажоретния състав при СОУ „Нешо Бончев“. Те представиха танц посветен на Златното съкровище, като всяко едно от тях държеше реплика на един от съдовете.

Награда-Н-Бончев-2015

Отляво надясно: Игор Чипев, Галина Матанова, Катя Зографова, Иван Станчев и Веска Барова

Първа думата взе директорът на СОУ „Нешо Бончев“ Веска Барова. Тя поздрави всички настоящи и бивши учители и ученици на училището с патронния му празник, като им пожела „да имат воля и вдъхновение, за да изпълняват мечтите си“. Свое поздравление поднесе и зам.-кметът по хуманитарните дейности на Община Панагюрище Галина Матанова. Тя съобщи името на носителя на Националната награда за литературна критика „Нешо Бончев“ за 2015 г. – панагюрката Катя Зографова.

След това думата взе представителят на Министерство на културата Игор Чипев, който бе и част от журито определило тазгодишният лауреат. Той изтъкна важни факти от професионалната кариера на Катя Зографова, сред които: че тя е автор на 9 книги, над 600 публикации, а нейни текстове се превеждани на италиански, македонски и руски. Зографова е член на Сдружението на българските писатели, Дамския литературен салон „Евгения Марс“ и Женското патриотично дружество „Райна Княгиня“. Чипев изтъкна високите литературно-изследователски качества на нейните текстове.

Катя Зографова благодари за високата оценка, дадена за нейната работа, чрез тази награда. Тя получи плакет, грамота и парична сума осигурени от Община Панагюрище

Наградата се връчва от 2009 г. от Община Панагюрище, Министерството на културата и Фондация „Съкровищата на Панагерик” с председател Иван Станчев, чиято е и идеята за учредяването й.

Катя Зографова е вторият панагюрец носител на наградата. Първият бе Боян Ангелов.

В края на церемонията, наградените от поетичния конкурс на СОУ „Нешо Бончев“ имаха възможността да поучат своите грамоти лично от Катя Зографова.

Маскарад-Бончеви-празници-2015

Финалът на Бончевите празници бе даден на 1 април, със своеобразен маскарад на възпитаници на училището. Водещ на събитието бе Магдалена Джолова. Превъплъщенията на малки и по-големи ученици бяха оценявани от жури в състав: Виолета Авелова, Цветелина Чардакова и Стефан Дошков – учители в СОУ „Нешо Бончев“. Наградата бе еднодневна екскурзия.

Снимки от церемонията по награждаването може да видитет тук.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.