Спорове по време на юбилеи

Александър-ЖП„Имаме много отговорни задачи в настоящата година по повод юбилея на читалището. Нека мислим за репетициите на хора и групите, а не да предизвикваме деградивни настроения в хора.“ Това каза един от основните участници в Смесения хор на читалище „Виделина“, Александър Георгиев, при обсъждането на отчета на настоятелството за миналата година. Думите на Георгиев бяха предизвикани от серия зададени въпроси към председателя на „Виделина“ Спаска Тасева, прочетени от една от най-младите хористки Красимира Тодорова. Спаска Тасева , председател на читалището и на събранието, отговори на въпросите, някои бяга доволни, други – не. Аудиторията по някакъв странен начин бе разделена в отношението си към ръководството на читалището, но критики към отчета нямаше. Особената атмосфера се настани в препълнената зала още на старта на събранието със забележката на Илия Анчев по протоколни проблеми. Въпреки това Тасева, основавайки се на устава, продължи да бъде водещ на събранието и основен докладчик. С тактичен изказ тя успя да парира зародилите се в залата противоречия. Още повече, че това не е година на избор на ново ръководство. А на финал всички гласуваха документите с болшинство.

Знаково бе присъствието на кмета на общината Никола Белишки в събранието на читалището, макар че в този ден бе в болнични. Той взе участие в дискусията и се намеси главно за да направи уточнения по повод искането на читалището за финансова подкрепа и последвалата го остра дискусия с размяна на епистоларни и неприятни реплики на страниците на в. „Време“.

Нека припомним, че искането на настоятелите на „Виделина“ бе за подкрепа с ок. 25 000 лева за ремонт на дограмите на фасадата на сградата. То бе отхвърлено по предложение на кметското ръководство и с гласуване от Общинския съвет. Доста странно по тази причина прозвучаха думите на Никола Белишки, че никой никога не е отхвърлял молбата на читалището (цитирам по памет). С желание за опресняване на паметта се намеси председателят на Общинския съвет Станимир Велчев, но бе недвусмислено париран от съветника Томи Наплатанов, а Тасева призова събранието да не се превръща в „общинска сесия“.

Накрая остана впечатлението, че общината ще подпомага „Виделина“, но под условие. Кметът подчерта, че никога не е делял читалищата, въпреки че панагюрското не е общинска собственост, и даде в доказателство примери, че терена около него е бил отремонтиран по един от проектите без възражения и въпроси.

Читалище-споровеФинансовото състояние на читалището представи пред събранието Надежда Васева. Приходите му за 2014 г. са били на приблизителна стойност малко над 50 хил. лв., като източниците са различни и доминира субсидията от държавата. В отговор на един от въпросите от Красимира Тодорова, Спаска Тасева поясни, че възнагражденията, които се получават в читалището са много ниски и в този смисъл не би могло да се търси идея за неправомерни и недопустими разходи. За себе си тя каза, че също получава хонорар на стойност 100 лева на месец бруто.

Няколко юбилея има тази година НЧ „Виделина“ и всичките са важни: 150 г. от създаването му, 179 г. от рождението на първия му председател, той и основател Петър Карапетров – Черновежд, 145 г. от първата театрална постановка в Панагюрище на сцената на „Виделина“, 65 г. от създаването на смесения хор.

Още този месец на екипа на „Виделина“ му предстоят две важни сценични изяви. Хорът прави ремикс на Ораторията „Април бунтовен и чутовен“, излъчена за първи път при 100-годишнината на Априлското въстание. Музикалното оформление ще е дело на Цеца Радивчева, а рецитаторите ще са малките участници в групата по художествено слово. Първото представление ще е в Руския културен център в столицата. Там самодейците ще гостуват по покана на Славянското дружество на 23 април от 18 часа, а публиката ще е основно от панагюрци, които живеят в София. Същинското изпълнение ще е на следващата седмица на сцената на „Виделина“ в Панагюрище – 28 април отново от 18 часа.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.