„Средногорие“ успява въпреки кризата

Силно информативен, критичен и дори самокритичен бе докладът на председателя на кооперация „Средногорие“ Цанко Добрев за дейността през 2014 година. Редовното отчетно събрание организацията проведе миналата събота в зала на читалище „Пробуда” в село Баня.

95-годишна е историята на кооперативния съюз в страната, подчерта Добрев, и въпреки трудностите в днешно време си заслужава да положим усилия да продължим традициите. Той изнесе пред присъстващите точни данни за финансовото състояние на кооперацията през миналата година – успехи и загуби. Въпреки проблемите, оказва се, „Средногорие“ е на първо място в областта по икономически показатели и на второ място по обем, като тук отстъпва само на кооперацията в Лесичово. Причината за втория факт е, че в община Лесичово няма крупни търговски вериги, както в община Панагюрище. Кооперациите впрочем имат и ярък социален елемент в работата си, което също дърпа някои показатели назад, но това пък е една от смислените причини за съществуването им, бяха съгласни и ръководство, и членове на събранието.

РПК-Средногорие-1

Петруна Грозданова от с. Левски подчерта в изказването си отлично подготвените за събранието документи, както и необходимостта всички заедно да се постараят за запазване на традициите на кооперация „Средногорие“

РПК „Средногорие“ има 17 търговски обекта в 10 населени места в общините Панагюрище и Стрелча, като две от селата са с жители под 200 човека, което прави невъзможно осигуряването на големи обороти. Работещите на трудови договори са 22 човека, вкл. администрацията.

Възрастовият състав на членовете е доста застаряващ, което е повод на ръководството да призове за увеличаване на състава като брой, но и като привличане на млади хора. В момента кооператорите са 341, а дяловият капитал е на стойност 37 567 лева.

Спад на приходите с 9 % отчете председателят за 2014 година в сравнение с 2013-та. За същия период стокооборотът е намалял с 8 %. Макар и не много впечатляващи, тези спадове бяха коментирани от председателя З. Добрев. Според него те се дължат на общите тенденции за спад на потреблението, намаляване на жителите в населените места, в които „Средногорие“ има търговски обекти, и засилващата се безработица и ниски доходи.

РПК-Средногорие-2

Александър Шишков (вдясно), председател на областната организация на Кооперативния съюз и Илия Шопов, директор на „Хебъркооп“ АД, поздравиха след събранието в председателя на кооперация „Средногорие“, Панагюрище, и в неформална среда обсъдиха финансовите резултати на кооперацията през 2014 г. По обем панагюрската кооперация е на второ място в областта, но по печалба дори е на първо, подчертаха Шишков и Шопов пред „Време“. Двамата са членове на панагюрската кооперация.

„Конкуренцията ни е сериозна и невинаги лоялна. Ние работим по всички правила, обектите ни са свързани с НАР, имаме специфични изисквания, които спазваме“, подчерта в доклада си Ц. Добрев и изнесе още данни за работата на кооперацията през миналата година. Сред приходите са и 38 000 лева от наеми, а в края на годината е продаден един обект за 130 000 лева, които пари ще влязат в баланса за настоящата година.

Кооперацията приключва 2014 г. само със 144 лева загуби, което е сериозно намаление в сравнение с 2013 година. Оказва се, че организацията, която е развита в национален мащаб, успява да се справи дори и във времена на недоимък и икономическа криза, макар и с много трудности и проблеми.

С особено внимание изслуша аудиторията информацията за два начета, направени в обект в с. Поибрене и последствията от него – финансови за кооперацията и юридически за нарушителите. Стриктен е ритъмът на ревизиите, които се изпълняват от ревизионната комисия на РПК „Средногорие“. Оказва се, че липсите, отчетени в Поибрене, са натрупани за 3-4 месеца и за съжаление са доста сериозни – над 22 000 лева. Нарушителят е разследван и осъден.

РПК-Средногорие-3

След силно информативния и дори самокритичен доклад на председателя Цанко Добрев, точни данни пред събранието изнесе Събка Чардакова, председател на Контролния съвет на „Средногорие“. Два случая на регистрирани финансови нарушения в обект на кооперацията представи Чардакова и поясни предприетите действия, включително заведени дела.

Един от проблемите в търговската мрежа на „Средногорие“ идва от т.нар. вересии, подчертаха говорителите в събранието. Този факт обаче звучи наистина повече като проява на човещина и толерантност към клиентите на магазините на „Средногорие“, отколкото като нарушение, защото са натрупани от хора, които не успяват да си плащат дори ежедневната храна. В края на 2014 г. те са на стойност 2 600 лева общо.

В програмата на „Средногорие“ за 2015 г. се залага ръст на капитала с ок. 10 %, приемане на нови членове, обучения на персонала в центъра в Пловдив, както и извършване на някои ремонти в обектите.

В изказванията си след изслушването на документите на събранието, съкооператорите подчертаха отличната подготовка на материалите, както и тяхната подчертана информативност. В този дух бяха думите на бившата учителка Петруна Грозданова, която поздрави ръководството за успешната работа в тези трудни времена.
После всички се събраха в местно заведение в с. Баня, за да си поговорят в неформална среда.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.