Без запрашавания тук тази пролет

Автоматичната станция за измерване чистотата на въздуха в Панагюрище бе все още тук в края на миналата седмица. Бусът с апаратурата паркира на плочника при банята и прави замервания през цялото денонощие. Умните машинки поемат въздух от атмосферата чрез вакуумна система и „превеждат“ химичния микс във формата на черна сфера върху хартиена лента.

ЗапрашаванеМобилната автоматична станция работи по своя програма, като замерванията в Панагюрище например трябва да са поне 50 на година. След това се прави обобщение и преценка, което означава, че минава доста време докато стане ясно дали въздухът е чист и без опасни запрашавания или трябва нещо да се предприеме. Това разбра „Време“ от разговора с експерта, който пътува със системата, както и от пиара на РИОСВ-Пазарджик, който се отзова на електронното ни питане със завидна бързина.

Няма наблюдения за замърсявания на атмосферата в Панагюрище, открехна за момент сведенията за резултатите до момента експертът. Само за няколко часа от денонощието миналия четвъртък, 2 април са отчетени завишени стойности на запрашаемост. „Но изследването е за 24 часа и следователно в този разрез няма да се отчете опасно замърсяване, поясни той пред репортера на „Време“.

Стана ясно от предишни замервания, че повишена запрашаемост тук се отчита главно през зимата, когато отоплението на панагюреца е главно с твърдо горива – дърва и особено въглища. Нашето питане към инспекцията бе по повод впечатления за запрашеност поради строителните дейности по ВиК проекта в последните седмици. Оказа се, че съмненията ни не са правилни.

Станцията, закупена по програма „Околна среда“, е собственост на пазарджишката инспекция и обслужва доста широка територия. Последващите анализи от замерванията се правят в Пловдивското РИОСВ.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.