Болницата затваря врати до октомври

Общинската сесия

този понеделник, 6 април, стана интересна и щяхме да кажем дори забавна, ако все пак темата не бе толкова важна и донякъде драматична. Резултатът от нея бе съпроводен с важен дебат, който обществеността отдавна очакваше. Съветниците гласуваха съгласие за спиране на работата на болницата за половин година, за да се ремонтира старата сграда и да се изгради новият онкоцентър. С пълно болшинство и един въздържал се.

д-р-АцевВ дебата станаха ясни още няколко детайла, които до момента предизвикваха интерес у хората, но нямаше кой да им отговори. Както ви бяхме уведомили на страниците на „Време“, в последния месец, дори два, бяха провеждани работни срещи по темата, но при закрити врати, макар и в доста разширен състав, включително с участието на общински съветници и кметски екип. Не беше ясно отношението на отделните участници в срещите, което в сесията се разясни.

За всичко е помислено, според д-р Ацев

Най-добрият, макар и неприятен за всички вариант, потвърди управителят на „Асарел Панагюрище Здраве“, д-р Борислав Ацев, е болницата да спре работа за половин година, за да се извършат най-лесно и скоростно ремонтите. „Това е и най-безопасния т за пациентите и екипа на болницата вариант“, потвърди докторът.

Предварително е помислено за съпътстващите неудобства за персонала.

Сестрите, тези, които желаят, ще бъдат возени безплатно до София сутрин и вечер, за да работят в кардиологична болница „Св. Екатерина“. Лекарите ще бъдат обучавани, включително в чужбина. Никой няма да остане без доходи през това време. Това поясни д-р Ацев на питания от съветниците в сесията.

За пациентите ще бъде организиран Информационен център, по-скоро кол-център, на който всеки ще може да попита зца дежурните екипи от лекари, при които може да се направи консултация.

Спешните случаи

ще бъдат обслужвани от поне две линейки с екипи. „Ще организираме, ако трябва, и повече спешни екипи“, поясни д-р Ацев.

На първия етаж на поликлиниката вече са определени помещенията, в които ще се разположи „Спешна помощ“ и кол центъра. Лекари, включително кардиолог, ще бъдат на разположение в сградата 24 часа в денонощието. Според д-р Ацев „никой няма да остане без лекарска и болнична помощ“.

Возят безплатно болните

При необходимост от хоспитализация болните ще бъдат насочвани към три други лечебни заведения – „Св. Екатерина“ в София и „Пазарджик“ и „Здраве“ в областния център. При това ще се осигури безплатен превоз.

Кметът даде официално мнение

С въпросите си преди гласуване на съгласие за спиране дейността на болницата за половин година, съветничката Веселина Ралчева зададе сериозни въпроси, с което предизвика идването на кмета Никола Белишки в залата. Преди това той отсъстваше, тъй като по същото време бе в болнични след малка операция на дясната ръка.

Въпросът бе по повод изискването за ясно становище от кмета по темата. То явно не е било представено предварително. Ясният отговор на Никола белишки прозвуча от микрофона на сесията, с което правилникът на ОбС бе спазен в тази част, че съветниците могат да гласуват свое компетентно решение след становище от администрацията.

В прав текст кметът потвърди съгласието си за спирането на болницата до края на октомври тази година, и сподели, че това е едно тежко решение съпроводено със серия колебания.

Рискуваме, но нека вървим напред!

„Няма друг вариант“, каза кметът. Питах д-р Ацев защо ние и ОбС трябва да гласува такова решение, къде ще е нужно то. Аз нямам авторски права, нямам авторски права и върху двата варианта в предложението на „Асарел Панагюрище Здраве“, каза още Никола Белишки. Той сподели и колебанията и при „това трудно решение, свързано с големи рискове за хората от двете общини“.

Кметът припомни своите думи от преди година и макар да подчерта, че това е по-правилният вариант, зададе своя риторичен въпрос: „Кой носи социалната отговорност! Ясно е, че каквото и решение да вземе Общинския съвет, хората ще казват, че това е станало по време на кметуването на Белишки …“

Логично и дори емоционално прозвучаха финалните думи на кмета: „Рисковете са много от спирането на болницата, но предлагам да вървим напред!“

Че ще има сътресения в работата това лято, бе съгласен и председателят на Общинския съвет Станимир Велчев, но и той бе категоричен в мнението си, че това решение е необходимо. След този дебат председателят подложи на гласуване решението, което бе одобрено с болшинство.

Предстои първа копка

А в болницата вече се доставя новичко оборудване, което съответства наистина на една елитна и съвременна здравна услуга. Да се надяваме, че ще бъдем здрави, но и когато ще се наложи да влезем в панагюрската болница, ще се чувстваме комфортно и като лечение, и като отношение, и като обстановка.

Това, макар и с други думи, в сесията бе обещано от д-р Борислав Ацев, който подчерта, че е наясно с отговорностите, които поема, че пациентите „няма да бъдат изоставени“, че след това всички ще могат да се радват на здравно обслужване на наистина високо ниво.

На новия за Панагюрище строеж му предстои първа копка. Казват, че ще е още през този месец.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.