В нощта на Възкресението стотици панагюрци се събраха в храмовете в града

Стотици панагюрци и гости на града се стекоха в църквите „Свето Въведение Богороднично“ и „Свети Георги Победоносец“ в нощта на Възкресение Христово.

Най-светлият християнски празник, отбелязващ победата на Исус Христос над смъртта, за поредна година привлече много млади хора към храмовете в града ни.

Великден-2015-1

Всеки един от присъстващите на празничната литургия мирянин, бързаше да запали свещицата си с искрата на Благодатния огън, донесен от наставникът на панагюрска духовна околия протойерей Атанас Манолов

Самата служба се извършваше в пространствата пред църквите, тъй като многолюдните множества нямаше как да се съберат вътре в тях. Пред храма „Св. Въведение Богородично“ наставникът на панагюрска духовна околия протойерей Атанас Манолов водеше службата.

В началото на църковното служение, отец Манолов донесе Благодатния огън сред миряните. Площадът пред храма се озари от пламъчетата на стотиците свещи, които запламтяха с него. Самият Огън бе донесен в България от Йерусалим, броени часове по-рано.

С настъпването на 12-ия час отец Манолов поздрави множеството с „Христос Воскресе“. Този поздрав зазвуча като ехо измежду всички присъстващи.

Великден-2015-2

Многолюдно множество бе заляло площада при църквата „Св. Въведение Богородично“. Младите хора бяха преобладаващата част от присъстващите на празничната литургия. С настъпването на 12-ия час всички се поздравяваха с „Христос Воскресе“, а тези, които носеха великденски яйца, можеха и да ги „преборят“

След това църковната служба продължи в самият храм. В нея се включиха по-голямата част от присъстващите.

За щастие тази година липсваше зарята, която в последните поне две години се правеше в края на служението и от двете църкви. Тя някакси така и не успяваше да се впише в ортодоксалното свещенодействие. Напротив, нарушаваше го.

Особено радостен факт е този, че все повече млади хора участват в църковните служби за големите християнски празници. Не друго, а именно вярата е тази, която ни е съхранила през вековете. Тя е и тази, която ще ни обедини и помогне да се съхраним като нация и в идните години.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.