Мистерията на Благодатния огън

Благодатният огън е едно от чудесата на християнския източноправославен свят, случващи се и днес. Наричан още Свещен или Небесен, той се запалва по чуден начин всяка година за Великден, в храма на Божи гроб „Възкресение Христово“.

Няколко думи за самото Богослужение

На Велика събота, специално определени лица загасват всички кандила в храма „Възкресение Христово“. Те също така проверяват да няма запалителни материали. Техните действия се извършват под зоркия поглед на представители на различните християнски църкви. Точно в 11 часа, Христовият гроб се запечатва с две бели ленти, скрепени с печат от чист восък и знака на Йерусалимския патриарх. След това с литийно шествие патриархът, придружен от арменския и множество архиереи, и духовници, влиза в храма на Възкресението и сяда на патриаршеския трон, намиращ се в олтара. Гробът се разпечатва, а патриархът сваля архирейските си дрехи, оставайки облечен с бял стихар. Управителят на града, както и директорът на полицията го претърсват за възпламенителни материали.

Благодатен-огън-3След тази щателна проверка, Йерусалимският патриарх, заедно с арменския представител, влиза в параклиса над Божи гроб, като през цялото това време кандилата в църквата са загасени. Коленичейки той произнася молитва, с която умолява Бог да дарува свещената светлина. В даден момент се появяват синьо-бели светкавици, които минават навсякъде. Това е мигът, в който факлите, които патриархът държи, както и всички кандила в храма се запалват сами.

Получаването на Благодатния огън може да продължи различно време – има случаи, в които светлината слиза за броени минути, както и такива, в които патриархът прекарва доста дълго време, коленичил в молитва.

След слизането на Небесния огън, патриархът излиза и запалва първите свещи. Православното предание, казва че няколко минути след получаването на Огъня, той не изгаря ръцете на поклонниците. Това се потвърждава и от множество свидетелства на миряни участвали в служението.

Назад в историята

От ІV век са първите писмени сведения за слизането на Благодатния огън в храма „Възкресение Христово“. Те са от Евсевий Кесарийски и монахинята Силвия. Евсевий пише, че през ІІ в. патриарх Нарцис заповядва да налеят вода в лампадите, понеже маслото било свършило. Тогава огън от небето възпламенява всички лампади, които горели по време на цялата пасхална служба.

Благодатен-огънПрез 865 г. латинският монах Бернард пише, че „на Велика събота, в навечерието на Пасха, службата започва рано и след нейния край се пее „Господи, помилуй“, докато всички лампади над Гроба Господен се запалят с пришествието на Ангел“.

Известният мюсюлмански историк ал-Бируни, живял през ІХ-Х в., пише следното: „Един път губернаторът заповяда да заменят фитилите с медни жички, като се надяваше, че лампадите няма да се запалят и чудото няма да се случи. Но когато огънят слезе, медта се запали.“

Вярата е въпрос на личен избор. Един от най-съкровените избори, които човек прави в живота си. Нейният път е нелек, затова нека всеки сам реши колко може да извърви от него…


Какво казват за чудото на Огъня, някои от Йерусалимските патриарси

DamianIПатриарх ДАМЯН (1897-1931)
Щом вляза при Божия Гроб, разтворя богослужебната книга и прочета малко от редовете на светите й молитви, издигам сноповете със свещи. Тогава се запалват и вечното кандило, и свещите. Ако обаче нямам нужното душевно спокойствие и необходимата подготовка и отдаденост на Бога, тогава не изпитвам и онази необяснима радост. При тези случаи, когато влизам в светата крипта, виждам вечното кандило вече да гори.

Патриарх ИРИНЕЙ (2001-2005)
Ваше Светейшество, чудото се случва след като прочетете специалната молитва или по време на нейното четене?
– Понякога и по време на молитвата.

Патриарх-ИринейКакво точно се случва в този момент?
– Целият Гроб се изпълва със Светата Светлина. Тя е синя Светлина. Много е вълнуващо. Не си на себе си в този момент. Това е голям син пламък, който се разпръсква. С този пламък се изпълва целият Гроб… Не е лесно да го опишеш.

А как точно се запалват сноповете със свещите ви?
– В момента, в който издигна четирите снопа с по 33 свещи, те веднага се запалват от синия пламък, който изпълва пространството и който не след дълго приема златния цвят на обикновения пламък.

Истина ли е, че в този момент Благодатният огън не пари?
– Разбира се. Благодатният огън в тези първи моменти въобще не пари. За съжаление има някои, които се съмняват в това чудо. Сред тях има и расофорци. Така, както някога имаше иконоборци, така пък днес съществуват светоогнеборци (агиофотомахи). Бог да им помогне да се вразумят и да престанат да ругаят божественото. Светата Светлина не е просто чудо. То е Чудо на чудесата.

Патриарх ТЕОФИЛ ІІІ (2006 до сега)
Патриарх-Теофил-ІІІ-ЙерусалимскиТова, което мога да ви кажа във връзка с обреда на Небесния Огън е, че силата на вярата е тази, която предизвиква чудото. Това е един разтърсващ опит, подобен на този от тайнството на св. Евхаристия, по време на която хлябът и виното се пресъществяват в Тяло и Кръв Христови. Случващото се с Небесния Огън не е лесно да се опише и да се обясни с човешки думи. В този момент можеш само да прозреш колко си малък и нищожен.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.