Самодейци недоволни от ръководството на „Виделина“

Пълно несъгласие с начина на управление на читалище Виделина“ в Панагюрище изказаха самодейци от читалището тази седмица пред местни медии. В доказателство за правотата си те показаха резултатите и от анкета – с карти и чрез Агенция ПИА нюз.

Недоволството на хората с основен говорител Красимира Тодорова, която е и член на настоятелството е в няколко посоки: липса на пряк контакт със самодейците от страна на председателя Спаска Тасева, слаб календар на дейности и нарушена комуникация с общинската управа. Според Тодорова Тасева си позволява дори да забранява контакта с кметското ръководство и общинските съветници при конкретни случаи. Присъстващите от т.нар. екип за анкетното проучване, потвърдиха, че е било възможно да се отиде на пропуснатата важна среща с културната комисия на ОбС, която стана основен повод за раздора между двете съседни сгради.

Възмутени-дейциСамодейците не приемат и присъствието на конкретни имена в настоятелството, които „нямат отношение към културната самодейност на „Виделина“ като посочиха например имената на Ясен Христов, Бойко Гатев и др. Тодорова и колегите й споделиха, че с наложения стил на управление е невъзможно да се попълнят екипите с нови, млади, хора, да се разнообразява творческата продукция. „Не сме привлекателни за хората с тези песни, които изпълняваме (става дума за Смесения хор – бел. ред.) от преди 20 години“, каза Красимира Тодорова.

Участниците в пресконференцията бяха категорични и по отношение на актуалното в момента събитие, което се подготвя – ораторията „Април – чутовен и бунтовен“. Според тях сценарият и участието на деца като рецитатори сваля патоса на спектакъла и те дори се чудят дали ораторията, подготвяна основно от Дочка Кацарева, трябва да се изпълнява, първо в София, а после и в Панагюрище.

Според самодейците би било удачно да се създаде Художествен съвет, който да стимулира генерирането на нови идеи с цел разнообразяване на дейностите във „Виделина“. „Ние нямаме изяви, само правим репетиции, но често не знаем защо. С дистанционно управление от столицата няма как да стане!“, категорична в изявлението си бе Красимира, подкрепяна от колегите си. Те дори смятат, че сега е моментът да се направи конкурс за нови художествени ръководители – на хора и на другите формации и те да са на хонорар, а не на заплати. Според тях така ще се намалят и разходите на читалището.

По особено важния въпрос за собствеността, инициаторите на пресконференцията бяха категорични в мнението си, че читалището трябва да стане общинска собственост. Така общината ще проявява по-голяма грижа, ще се поддържа сградата, ще се разписват европроекти.

116 човека са участвали в хартиената анкета, останалите – в сайта. На въпроса дали одобряват работата на председателя 69 % са дали отрицателен отговор, за работата на секретаря – 61 %, за настоятелството – също 61 %. На въпроса дали са достатъчни изявите на самодейците, 71 % са дали отрицателно мнение. Според 78 % от гласувалите читалището трябва да си поднови репертоара и да подмлади състава на Смесения хор.

Важната тема – са собствеността на „Виделина“ също е повдигната в анкетата. И тук преобладават очакваните мнения – че то трябва да стане общинска собственост„ потвърдиха го и организаторите на пресконференцията с мотива, че така институцията ще има повече възможности и подкрепа.

„Време“ ще предостави възможност и на председателя на „Виделина“ при изказано желание за представяне на обратната позиция.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.