Калин Терзийски и неговата интелигентна категоричност

След срещата с Калин Терзийски, организирана от Библиотеката и проведена в зала на читалище „Виделина“ миналата седмица, си купих негова книга, която все още не бях чела – „Любовта на 45-годишният мъж“. Не можех да пропусна да си взема автограф от един съвременен български автор, който според мен е сред най-сполучливите млади български творци на нашето време. И дано да остане такъв, зависи от него.

Калин-ТерзийскиА както видях, характер има. Дори понякога е краен в преценките си. И не се смущава да го демонстрира със смелостта на убеден в своите истини столичанин, изстрадал и спечелил тази сигурност с личните си драми. И готов да говори за тях.

„На Веселина с пожелание да бъде герой. Защото само героите могат да бъдат щастливи“, написа ми Калин Терзийски. Вероятно е едно от творческите клишета, които ползва, защото едва ли за всеки свой почитател може да измисля различни послания, помислих си. И се размислих. То и това си е най-хубавото на такива срещи – че след това започваш по-интензивно да мислиш, излизаш от руслото, забравяш за скудоумието на деня си и политаш в полята на интелектуалните размишления.

А разговорът или по-точно монологът в срещата с Калин Терзийски бе точно това – размисъл, разсъждения от него по теми, които явно в момента вълнуват мисълта му. Тай ги сподели в публиката, без дори да чака подаден въпрос. От което пък бях най-доволна. Той спаси аудиторията от опасността да измисля въпроси и да се гъне в паузите, в които гостът изпитателно разглежда седящите по столовете хора, които в повечето случаи дори не са виждали творба на госта, камо ли да са прочели нещо от него. Както ми се е случвало нееднократно.

Калин Терзийски потегли в своята мисловна посока и бе много интересно. Дотолкова, че бях готова да му простя неуважителните думи по адрес на Емилиян Станев. Е, на практика не му простих, защото мисля, че само „Антихрист“ или „Легенда за Сибин“ са достатъчни, за да остане авторът в най-красивата история на българската литература. Затова мислено пожелах на Калин Терзийски да напише своя „Антихрист“ (пък и си мисля, че духовно е готов да пише за всеки антихрист), защото мисля, че задълбоченият му и активен поглед върху процесите в нашето съвремие, страстната му амбиция да ги тълкува, умелотото съчетаване на разностранни факти, свързани в неговата страна, но много интересна логика, го правят годен на това. Пожелавам му да стигне такива висоти като „Антихрист“.

И ще продължа да го чета с удоволствие. Препоръчвам ви го. Особено ако си падате по нестандартните личности, абе направо да си го кажем – по чешитите, само че когато са интелигентни!

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.