Панагюрските призьори в “Родолюбие” 2015

Красимира Василева

„Родолюбие“ е вече наистина престижен национален конкурс, доказващ силата на българския дух и българската песен. Тази година на панагюрската сцена в театъра се качиха 320 участници от цялата страна. Фестивалът бе посветен на 165-годишнината от рождението на Народния поет Иван Вазов, чието име е символ на родолюбие.

Изпълнителите имаха възможност да представят по една възрожденска песен и още една по избор. За радост дори свободният избор бе свързан с България.

родолюбие-Асарел

Журито присъди наградата на „Асарел-Медет“АД на петокласничката Десислава Кичукова от ОДК, с преподавател Стефка Стефанова

Конкурсът се проведе в два дни и за жалост немного панагюрци пожелаха да чуят младите певци. Самите участници бяха основна публика в залата. Журито бе в състав: председател – доц. Етиен Леви (певец и музикален педагог, преподавател по поп и джаз в НБУ, Музикалната академия и СУ), членове – Ясен Велчев (пианист и композитор, член на група „ТЕ“), Преслава Пейчева (поп певица, вокалистка на група „ТЕ“, финален участник в „Мюзик айдъл“ – 2007 г.), Дочка Кацарева (филолог, основател на фестивал „Родолюбие“).

Прекрасно е, че чрез подобни изяви панагюрските таланти могат да се съизмерят със своите връстници от цялата страна, което винаги е полезно. Добре ще е в бъдеще Панагюрище да има свои успехи не само в индивидуалните изпълнения.

Панагюрските славеи, подготвени от вокалните педагози Нона Немигенчева, Стефка Стефанова, Жана Райнова и Иван Иванов, спечелиха общо 13 награди.

Изключително впечатление направиха изпълнителите от Вършец, подготвени от музикалния ръководител Камен Пунчев, които грабнаха много от призовите места. Впечатляващият многоглас и акапелното пеене бяха техните огромни предимства на фона на гърмящия синбек при всички други. Така наистина се открои талантът и красотата на българската песен. Публиката запомни и името на Румяна Иванова от Пловдив, чиито ученици също взеха много награди.

Живо е още родолюбието у нашите деца и е прекрасно, че форуми като нашето „Родолюбие“ привличат толкова много участници, които показват не само музикален талант, но и амбиция да пренесат във времето огъня на българския дух.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.