„Традиция“ гостува на дриновци

В истински урок по родолюбие се превърна гостуването на членове на Регионален клуб „Традиция“ – с. Баня на учениците от ОУ „Проф. Марин Дринов“.

Традиция-при-дриновци-1Децата от 1 до 4 клас слушаха с интерес разказа за отличителните черти въстаническото облекло и въоръжение. Членовете на РК „Традиция“ Ангел Вранчев и Петко Младенов бяха донесли автентични дрехи, саби, пищови и пушки, за да могат малчуганите непосредствено да се „докоснат“ до историята.

Ангел Вранчев разказа на децата събитията около избухването на Априлското въстание и им зададе въпроси по история. Малчуганите даваха правилни отговори за това къде е гръмнала първата пушка, как са се клели народните представители в местността Оборище и т. н. След това разказът му обхвана и Руско-турската освободителна война.

Ученици от горните класове бяха облечени с униформи на въстаник и руска военна униформа и за момент успяха да се почувстват за малко „герои“ от онова време.

Традиция-при-дриновци-2Ангел Вранчев всяка година се превъплъщава в образа на поп Груйо Бански, по време на спектакъла-възстановка „Мъжество и саможертва“, организиран от Национално дружество „Традиция“. Пред учениците той рецитира част от словото, което поп Груйо произнася пред въстаниците през 1876 г.

Събитието в ОУ „Проф. М. Дринов“ бе част от инициативата „Разходка в столицата на свободата“, реализирано от Недялка Ралчева, библиотекар в училището.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.