Правителство и бизнес дискутират тук образованието

Лично главният редактор на в. „Стандарт“ Славка Бозукова бе водеща на един специален и силно отговорен форум, който се проведе в четвъртък, 7 май в Панагюрище по основна инициатива на „Асарел-Медет“ АД. Дискусия за съвременното българско образование по отношение осмислянето на неговата практическа роля за развитието на всички общества, превръщането му в нещо наистина полезно и за младите хора, и за индустрията – това бе основната линия на презентациите и изказванията на официалните гости – лица от правителството, бизнеса, всички степени на образованието и т.н.

образование2015В срещата участваха вицепремиерът и социален министър Ивайло Калфин, министрите на образованието проф. Тодор Танев и на енергетиката Теменужка Петкова, на областната управа, на общини и кметства, включително Никола Белишки, ръководители на висши и средни училища, собственици на производствени фирми и пр. В най-голямата зала на хотел „Каменград“ бе и председателят на учителския синдикат Янка Такева и дори проф. Николай Овчаров.

Първата презентация бе на проф. д-р Лъчезар Цоцорков, който постави основната тема – необходимостта от качествени промени в образователната система и в частност в професионалното образование. Говорителят постави въпроси и цели пред присъстващите държавни ръководители от името на Българската минно-геоложка камара.


Образователната реформа е най-важна, вкл. и пред съдебната

„За нас реформата в образованието е най-важна. От нея зависят всички други реформи, включително тази в съдебната система“. Това каза в презентацията си проф. д-р Лъчезар Цоцорков в началото на дискусионния форум, провел се вчера в Панагюрище. Той изрече категоричната подкрепа, която ще получат всички, които се заемат с реформирането на професионалното образование, от страна на минно-геоложкия бранш и неговата професионална камара.

ЦоцорковВ този контекст проф. Цоцорков отправи 7 предложения към проф. Танев и въпроси за намеренията на министерството за въвеждане на дуалната система. Специално внимание той обърна на закона за публично-частното партньорство и дори нарече днешния му вид „почти негоден“ да стимулира взаимодействието на бизнеса със системата на образованието.

Знаков бе акцентът на проф. Цоцорков по отношение на професионалната квалификация на педагогическия състав. „Много е тегаво, тежко е учители да стават хора без личностни характеристики, които ги правят подходящи за тази професия“, каза той и направи връзка с професионалната подготовка не само в средното, но и във висшето образование.

В уводните си думи към аудиторията главният редактор на в. „Стандарт“ Славка Бозукова подчерта, че след успешния първи подобен форум на 7 април, „Асарел-Медет“ и БМГК са първите, които са се отзовали адекватно за продължение на дискусията в делови порядък. Тя благодари лично на проф. Л. Цоцорков за подкрепата и организацията за настоящата дискусия.


Безработицата се преборва с добро образование

Ивайло-КалфинКато добро начало за диалог по един въпрос, по който правителството и бизнесът явно имат една цел и сега трябва да се начертае пътят за нейното изпълнение, определи дискусията социалният министър и вицепремиер Ивайло Калфин в дискусионния форум. Той представи пред аудиторията интересни факти в подкрепа на мнението си, че социалната сфера няма за цел, а няма и възможност да прави хората заможни, но има лостове да им помогне – на тях, и на държавата – да се преборят с безработицата, особено при младите хора и при възрастните над 55 години. Като основен фактор в тази посока той обяви образованието: „Всичко се решава при добро образование.“ Като тревожна определи ситуацията на трудовия пазар в момента в страната вицепремиер Ивайло Калфин.

Безработицата в страната е на средните нива за ЕС, но 50 % от нея са трайно безработните, каза Калфин. 2/3 от хората дори не търсят работа, а младежите до 29 години често нямат никакви трудови умения но – високи очаквания за заплащане на труда. Ивайло Калфин бе категоричен в одобрението за въвеждането на дуалното обучение. „Където то е въведено, безработицата намалява“, заяви той.


Не искам власт и консенсус. Искам съгласие за реформи!

Тодор-ТаневПоказвайки без притеснение неспокойния си нрав, образователният министър проф. Тодор Танев не скри вълнението си и направи своето изказване като застана на висок микрофон в залата. „Аз не искам власт, не искам и консенсус. Искам съгласие, за да направя всичко, което трябва в образованието.“

С тези думи проф. Танев подчерта своето одобрение към форума, но и решителността си да извърши реформите в образованието, независимо от съпротивата, която среща: Аз говора само с хора, които ми казват как ще стане. Не говоря с такива, които ми казват как няма да стане“, подчерта решимостта си професорът. Той одобри предложенията, изречени от председателя на БМГК и ги нарече дори „плахи“, заявявайки, своята убеденост, че образованието се нуждае от срочни промени, особено в областта на професионалната подготовка на средните кадри. Професорът дори каза, че работодателите трябва да участват в писането на учебните планове.

Министърът сподели един парадоксът, който е заварил в своето министерство. В него дори нямаше дирекция, която да се занимава с професионалното образование!

публика

Снимки от събитието може да видите тук.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.