Стършелът Вешим с порция смях за панагюрци

Ето че Стършел долетя и в Панагюрище. По-точно главният редактор на в. „Стършел“, автор на романи, разкази, фейлетони, сценарии и пиеси Михаил Вешим. Името му е анаграма на Мишев, в която прозира както диалогът между поколенията, така и желанието на сина да излезе от сянката на прочутия си баща – Георги Мишев, и да бъде сам себе си.

Михаил-ВешимИ още нещо за диалога и конфликта между поколенията разказа пред панагюрската публика в библиотеката тази седмица хумористът в една много приятна и дори забавна среща, за жалост с много малко публика.

Като баща Вешим се тревожи, че синът му вместо да чете се занимава с всичко друго – телефони, игри, дори водомери. Един хубав ден обаче, разказа гостът, детето се зачита в някаква книга. Щастливият баща поглежда книгата – една такава съвременна, и се ужасява. И препоръчва на сина си да си се занимава с техниката!

После Стършелът насочи жилото си срещу чалгата и комерсиалния шоу хумор, срещу моралната несъстоятелност на сценаристи и водещи, които вместо да издигат публиката до висотата на изкуството, сами слизат до дъното на вулгарността. А СЕМ ги е освободил „да ни псуват по телевизията“. И като припомни екзистенциалния въпрос на Ерих Фром „Да имаш или да бъдеш“, писателят твърдо заяви: „Аз предпочитам да бъда!“ Защото не нивото на публиката ражда безвкусицата, а официалната халтура формира нивото на читателя и зрителя. Хуморът според Вешим трябва да развива класическата традиция от Алеко Константинов и Елин Пелин до Станислав Стратиев. „В книгите ми има само три нецензурни думи“, каза със стеснителна усмивка авторът и посочи заглавието и дори страниците.

С тънка автоирония авторът разказа за началото на творческия си път. По повод „Английският съсед“ той сподели убеждението си, че е по-лесно англичанинът да стане българин, отколкото обратното. Според неговият „Нашингтон“ пък където и да отиде българинът, си устройва една своя малка България. Вешим възнамерява да създаде продължение с име „Нашингтон сити“, вдъхновено от рекламата „Сите българе сити“.

С ярко остроумие забавлява публиката Михаил Вешим в тази среща, която е пример, че организаторите трябва да се погрижат не само за госта, но и за присъствие на достатъчно зрители.

Текст Красимира Василева
Снимка Николай Радулов

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.