С песен и Вазовите стихове за юбилея на „Виделина“

В Деня на Кирил и Методий, 11 май, преди 150 години в мрака на жестокото иго в Панагюрище блясва лъч Виделина. Ражда се Читалището – духовен и културен център на будните панагюрци. И не е чудно, че именно 11 май става професионален празник на библиотекарите, защото читалищата и библиотеките са неразривно свързани.

Тази дата е не само празник на писаното слово и на книгата. Тя е предложена от Иларион Драгостинов за начало на Апралското въстание. Идеята е да се отбележи Деня на Светите братя с пушки и куршуми, със знамена, на които пише „Свобода или смърт“. Защото словото е свобода на духа!

Виделина-ВазовТази година 150-годишният юбилей на читалище „Виделина“ съвпадна със 165-тата година от рождението на почетния член на читалището, Патриарха на българската литература Иван Вазов.

Двойният празник бе отбелязан с концерт рецитал по стихове на народния поет. Стефан Рапонджиев, главен библиотекар в Градска библиотека „Стоян Дринов“ представи историята на датата 11 май и провокира артиста Георги Радомиров да изпълни „Новото гробище на Сливница“ и одите „Левски“ и „Опълченците на Шипка“. Музикална поддръжка на рецитала бяха кратки мотиви в изпълнение на Андрея Манев.

С любимата песен „Питат ли ме дей дората“ ученическият хор „Априлски звънчета“ с ръководител Жана Райнова завладя публиката. Вокална група „Радеан“ с диригент Анета Калпакова поде родолюбивото чувство, за да се възвиси то в общото изпълнение на двата хора с „Боят настана“. С тях запя и публиката, сред които бяха и младите родолюбци от Професионалната гимназия.

Нека отбележим и стилния сдържан декор – портрет на Иван Вазов над националния трибагреник, защото името България неизменно свързваме с Народния поет.

Текст Красимира Василева
Снимка Николай Радулов

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.