Гергьовски курбан, песни и танци в Бъта

До късни нощни часове продължи празникът на село Бъта – Гергьовден. По решение и организация на кметството датата бе изместена в първия почивен ден от седмицата (9 май, събота), за да могат хората спокойно да се насладят на програмата и всички ритуали.

Бъта-(5)Както повелява традицията в двора на храм „Св. Георги Победоносец“ бе сготвен вкусен курбан. Майстор на гозбата бе именникът Георги Сиводошев, който е всепризнат майстор и бивш кмет на селото. Цялата организация бе поета пак от именник – Георги Александров, кмет на селото в момента.

В програмата участваха най-младите танцьори – група младежи, които направиха своя състав по лична инициатива и с професионалната подкрепа на Иван Тасев. Те получиха овациите на многобройните зрители, които по достойнство оцениха младежката амбиция и инициатива.

За изпълнение на народни песни на микрофона застанаха малките певици, подготвени от читалището и Жечка Сиводошева – Десислава Кичукова, Йорданка Димитрова, Величка Иванова, Симона Димитрова, Ивайло Какаров и малките мажоретки. Най-много радостни възгласи отнесе разбира се Виктория Манева, която изпълни и няколко съвременни песни.

След това уредбата бе „окупирана“ от ансамбъл „Пловдив“ с ръководител Иван Паскалев, чието изкусно свирене на цигулка жителите на Бъта познават от празника си миналата година и посрещнаха него и колегите от състава с предварителни овации. И не сбъркаха. Съставът весели хората до късно през нощта, а празнуващите напускаха местата си под обширните тенти само за да се хванат на хорото. Хората, великолепно изпълнени от оркестрантите, бяха разнообразни и с многобройни участници.

Точно в 9.00 часа кметът изненада всички с красива заря, след която фолклорните ритми бяха сменени със съвременна музика и дори руски шлагери.

В празника на Бъта за малко се включиха кметът на общината Никола Белишки, който бе придружаван от неговия син, както и съветници от групата на ГЕРБ в общината. В поздравите към Бъта се включи и председателят на Общинския съвет Станимир Велчев.

Бъта-8


Бъта-(6)190,40 лева събраха млади доброволци на БЧК по време на празника на селото миналата събота. Хората се отзоваха много активно на призива от микрофона за събиране на помощи за подкрепа на деца с увреждания. С касичката на БЧК през масите минаха децата Виктория Манева, Десислава Кичукова и Йорданка Димитрова.

Това е първата подобна акция в Бъта и резултатът е повече от отличен. Средствата ще бъдат ползвани за разходката на децата от Дневен център „Дъга“ в конната база в Горна малина. Тази терапия от „Дъга“, съвместно с младежите от БЧК-Панагюрище провеждат за втори път. След първото посещение в базата, учители и психолози потвърдиха отличните си впечатления и обясниха, че общуването с животни и особено с коне на децата им се отразява много положително.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.