Представиха книга за историята на Панагюрище

Книгата „Панагюрище – Секрасте, Секрасна! Поглед към историята на града до Априлското въстание“ бе представена на 14 май в конферентната зала на Исторически музей – Панагюрище. Нейни автори са Георги и Дидка Гемиджиеви.

Първи за книгата говори Георги Керкеняков – главен уредник, завеждащ отдел „Етнография“ в Музея. Той накратко представи творческите и професионални пътища на двамата автори, след което се спря на самата нова книга, като разкри детайли от нея посредством обобщен и сдържан анализ. Сред големите достойнства на книгата, Керкеняков посочи широката изворова база, която личи и от нейната библиография.

Панагюрище---Секрасте

Отляво надясно: доц. д-р Милен Куманов, Десислава Костадинова и Георги Керкеняков

За книгата говори Десислава Костадинова, докторант в БАН. По темата се изказа и нейният научен ръководител доц. д-р Милен Куманов, който е и редактор на изданието. Ето какво доц. д-р Куманов казва във встъпителните си думи към книгата, за покойния вече Георги Гемиджиев: „Работеше всеотдайно, без да преследва каквито и да било кариеристични цели. Единственото му желание бе да допринесе с нещичко за историята на своя град, с който той се гордееше и който обичаше така силно.“

Дидка-Гемеджиева

Съавторката Дидка Гемиджиева неуморно пишеше посвещения

В края на събитието Стефан Рапонджиев, директор на Общинска библиотека „Стоян Дринов“, прочете пред публиката няколко вълнуващи откъси от книгата.

Сред гостите на представянето бяха председателят на Общински съвет – Панагюрище Станимир Велчев, общинският съветник Веселина Зумпалова-Ралчева, както и много панагюрци.

Заглавието на книгата „Панагюрище – Секрасте, Секрасна! Поглед към историята на града до Априлското въстание“ посочва към едно от предполагаемите древни имена на сегашно Панагюрище. Самата книга е написа в научно-популярен стил и разглежда историята на града ни в периода ХІV-ХІХ век.

Реклама

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.