Фототипно издание възражда Паисиевата история

Първото фототипно издание на Втората Харитонова преправка на „История славянобългарска“ (Чирпан, 1831 г.) бе представено от 17,30 часа във вторник, 19 май, в Исторически музей – Панагюрище.

Като домакин на събитието, директорът на Музея доц. д-р Атанас Шопов, първи взе думата. В кратък исторически дискурс, той засегна социално-икономическите процеси в Османската империя имащи отношение към създаването на условия за развиване на книжовна дейност по нашите земи. Той засегна и темата за живота и делото на Паисий.

Музей-Втора-Харитонова-поправка

Президентът на „Сороптимист Интернешънъл Съюз България“ Вихра Григорова дари, от името на организацията, екземпляр от фототипното издание на Втората Харитонова преправка на „История славянобългарска“ на Исторически музей – Панагюрище. С думи на благодарност, книгата бе приета от директорът на Музея доц. д-р Атанас Шопов

Доц. Шопов изясни за аудиторията разликите между препис и преправка. Практика във времето, когато е правена Харитоновата преправка, е това, че при преписването на дадена книга, да се допълват корекции. По този начин днес получаваме важни исторически сведения за времето, в което е създадена даден препис или преправка.

Дело на Преправката е Харитон Рилец. Тя е направена в Чирпан през 1831 г. Рилец е бил монах таксидиот (монах събиращ дарения за манастира – бел. ред.).

Вечерта продължи с прожекция на краткия филм „Предисловие към ония, които желаят да прочетат и чуят написаното в тая история” създаден по слова на Паисий.

Иван Бондар, ученик от СОУ “Нешо Бончев“, прочете свое есе, което развълнува искрено публиката. Петокласникът, с по детски искрените си думи, строго осъди нашето време и изкривени ценности.

Своеобразен отговор на думите на Иван Бондар бе изказването на художника оформил фототипното издание Христо Гочев. „Задачата да изградите отново, потъпканите ценности е изцяло ваша, защото ние (т.е. настоящото поколение – бел. ред.) ви доведохме до тук и явно нямаме сили да ви помогнем“ – заяви той, с увереност в силите на идващото ново поколение. „Време е да започнем да правим история“, заяви още той.

Първа от гостите и „виновниците“ за създаването на книгата взе думата Фани Бойкова, член на Клуб „Сороптимист Интернешънъл Старинен Пловдив“. „Това, което искаме да направим, чрез издаването на тази книга, е това, да се върнем към корените си и да не забравяме от къде сме тръгнали“, посочи тя.

Думата взе и президентът на „Сороптимист Интернешънъл Съюз България“ Вихра Григорова. Тя каза, че книгата е създадена по проект на Клуб „Сороптимист Интернешънъл Старинен Пловдив“ без да се търси пряк финансов смисъл от това.

„Сороптимист Интернешънъл“ обединява жени и има дълга история по света. „Това е организация на знаещи, можещи, действени жени“, с тези думи бе опредена организацията от президентът й Вихра Григорова. Тя обърна внимание на изящното изписване на книгата от Харитон Рилец, на което досега не са могли много хора да се насладят, тъй като оригиналът се съхранява при строго определени условия в Националната библиотека. Настоящото издание ще даде възможност повече хора да успеят да се докоснат до него.

Поради високото качество на изданието, коло 70 % от него е четимо и съответно може да бъде ползвано за изследователска работа.

Екземпляр от фототипното издание на Историята на Паисий бе дарено на Историческия ни музей.

Фототипното издание излиза по случай 250-годишнината от написването на Паисиевата история и включването й в календара на ЮНЕСКО. Книгата има цена от 50 лв. Средствата от продажбата му ще са в помощ на квалификационни образователни курсове в икономически изостанали региони в България, посочват от „Сороптимист“.

Реклама

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.