Националната кампания на „Стандарт“ „Чудесата на България“ започна от Панагюрище с гостуването на министрите Рашидов и Ангелкова

Джордж Лукас се снима с маската на Севт Трети в Лувъра

България ще гради Световния музей на туризма под егидата на ООН

Ще подпишем туристически меморандум с Китай

IMG_0373Паркингът пред Историческия музей в Панагюрище се оказа тесен, за да побере всички качествени лимузини, с които дойдоха на гости на града високи лица от София. Поводът беше стартирането на кампанията „Чудесата на България“, която прави за шеста поредна година вестник „Стандарт“. За тази година Славка Бозукова и екипът й бяха решили да стартират серията срещи в Панагюрище.

IMG_0419Доманини на форума бяха кметът на общината Никола Белишки и проф. д-р Лъчезар Цоцорков, меценат на културата. Срещата се състоя в конферентната зала на Музея и за нея бяха дошли министърът на културата Вежди Рашидов, министърът на туризма Николина Ангелкова, зам.-миниситър Бони Петрунова. В залата бяха и шифът на НИМ проф. Божидар Димитров, проф. Николай Овчаров, Даниела Агре, археолог, шефът на туристическото сдружение Благой Рагин. За участници бяха поканени и кметовете на Стрелча, Старосел, Хисар, Копривщица, Пещера и др. В залата бяха представители на бизнеса, културата и медиите, както и кметовете на селата от общината.

IMG_0582Дискусията бе водена от главният редактор на „Стандарт“ Славка Бозукова, която представи идеята на кампанията и важността и актуалността на културния туризъм в България днес. Тя определи, например, като нелепи споровете за паметника на цар Самуил и хейтърството като особено опасно в съвремието ни явление.

Своеобразен референдум ще проведе „Стандарт“ по време на кампанията си с въпроси дали да има Алея на българските държавници в София и докъде да се възстановяват архитектурните паметници. И още актуални въпроси бяха засегнати в срещата, включително изложбата в Лувър. Една от проблемните теми, които повдигна Бозукова, бе за привличането на вниманието на българския турист и възможно ли е децата не само до 7-ми, но и до 12-ти клас да влизат безплатно в музеите.

IMG_0594Кметът на общината Никола Белишки приветства гостите и призова бизнеса да съдейства, за да се получи синергия между икономика и култура. Той се „похвали“, че вече в общината има толкова културни и други събития, които привличат туристи, че не достига легловата база. Затова благодари на кметовете на съседните общини за съдействието в такива моменти.

Аудиотирята изслуша с особено внимание изказването на министър Вежди Рашидов, който е известен с знаковите си послания. „Панагюрци имат късмет с г-н Цоцорков, който е от тези представители на бизнеса, които имат отношение към културата и я подпомагат. Такъв късмет за съжаление нямат други общини“. Един от акцентите в изказването му бе точно взаимоотношенията между бизнеса и културата, защото „по времето на Медичите е имало и други богати хора, но те са си давали парите за гладиаторските борби“ и допълни, че „ако ги нямаше Медичите, нямаше да го има и Микеланджело“.

Министърът сподели своята цел културното наследство да излезе от затвора на музеите и чрез него България да стане разпознаваема, призната и търсена. После той разказа последните си впечатления от изложбата на тракийското наследство в Лувъра. Съобщи, че на ден то се гледа от над 30 000 души и че западноевропейски списания посвещават десетки страници на изложбата и България. „Нямаме основание да нямаме самочувствие!“, бе категоричен той. Съобщи интересната новина, че пред златната маска на Севт Трети се е снимал лично Джордж Лукас. В резултат от тази изложба е срещата на траколозите в Париж утре, петък, 12 юни, на която ще конферират 10 държави.

IMG_0574По повод безкрайно многото проекти за паметници не само в столицата Вежди Рашидов разкри факта, че на 2 дка площ около храм „Ал. Невски“ има 24 паметника. „Не можем да осеем държавата с паметници, колкото и да са уважавани определени личности“, завърши той. Според него „принцип трябва да бъде сериозният експертен проект, чрез който могат да се култивират парите“.

Музеите съхраняват паметта на цивилизацията и министърът сподели, че се гордее с откриването на 5 нови музея, сред които Българският Лувър и Музеят на социалистическото изкуство. „Не бива историята да изчезва. Големите майстори отразяват времето, в което са живели. Те не правят системата, правят я политиците“, подчерта той.

След интересното експозе на министъра на културата думата взе пребиваващата за първи път в града министър на туризма Николина Ангелкова. Министерството се фокусира върху рекламната стратегия, върху културния туризъм и разработката на маршрути, съобщи тя. Каза още, че има онлайн регистър на туристическите атракции, разработен съвместно с общините. Друга цел е разработването на далечните пазари и съобщи за предстоящото подписване на меморандум с министъра на културата на Китай, както и за общите проекти за комбинирани маршрути с Турция, Румъния и Гърция. Голямата новина е предстоящото изграждане на Световен музей на туризма под шапката на ООН, като на България е възложено създаването му. В подкрепа на Ангелкова Вежди Рашидов съобщи, че вече са получени покани за представяне на Тракийското злато в Москва, Лондон, Хърватска, Турция, Норвегия и Мароко. „Когато си разпознаваем, диктуваш правилата ти“, подчерта той. Затова и слогънът на Ангелкова е „Да направим България разпознаваема“.

IMG_0579Същинската дискусия започна със слово на проф. Лъчезар Цоцорков, меценат на културата, който отговори на въпроса какво липсва на бизнеса, за да бъде адекватен. От позицията на бизнеса той изказа изискване към властта да се стимулира предприемачеството чрез по-големи данъчни облекчения при дарителските жестове. Трябва да се заинтересува бизнеса чрез добри проекти за взаимодействие. Като пример той даде изграждането на трезора за Панагюрското златно съкровище в Панагюрище, което води до видимо туристическо оживление в общината.

Проф. Цоцорков за пореден път подчерта, че в страната приоритет трябва да бъдат образованието и културата и сподели максимата си, че „колкото повече даваш, толкова повече ти връща провидението“. Той също поднесе новина, че Фондация „Цоцорков род“ се кани за направи възстановка на мястото на откриването на Панагюрското златно съкровище, а също така и да възстанови Крепостта Красен и да помогне на Музея „Земята и хората“ да получи колекция от изключително ценни минерали, копие на която ще има и в Панагюрище.

Зам-министър Бони Петрунова каза, че познава града от преди 5 години, когато е работела като археолог в м. Белотруп, и че сега намира Панагюрище за коренно променен. След това тя предложи да се създаде фонд за проучвания и реставрации на археологически обекти, от който на конкурсен принцип да се финансират археологически проекти. На този етап, допълни тя, за археология се отпускат до 500 000 лева, при заявки за над 4 млн. лв. От липсата на такива средства страдат главно общините.

Дискусията продължи с участието на кметове, които поставиха въпроси, почерпени от тяхната практика. На финал думата взеха археолозите Николай Овчаров, Божидар Димитров и Даниела Агре. Оживление сред публиката предизвика мнението на проф. Б. Димитров, че е време Панагюрище да излезе от сянката на Съкровището и Априлското въстание и да възстанови, например, Средновековната крепост Красен.

Срещата приключи с разглеждане на залата трезор и приятелски коктейл в Музея.

Снимки от събитието може да видите тук.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.