Диалозите на Катя Зографова в битка с грозните прози на делника

Красимира Василева

Литературният салон при Читалище „Виделина“ представи във вторник поредния си гост – Катя Зографова. Спаска Тасева представи целите на Литературния салон, а Мария Бегова – представи авторката, всъщност добре позната на панагюрската общественост.

Катя-ЗографоваВ рождената дата на Зографова – 11 май, Мария Бегова откри особена символика, заложен символен код, какъвто самата авторка намира и в мястото на своето раждане – Панагюрище. Бегова направи и бърз преглед на творчеството на Зографова до последната й книга – „Избрано“.

Луксозна, полиграфически изпипана богато илюстрована, „Избрано“ е писана почти 30 години. Това е книгата на живота й, в която Зографова рисува образите на онези творци – „знаменити, забравени, забранени“, които съставляват облика на българската духовност.

Книгата е изключително съчетание на компетентност, ерудиция, на научна точност и отговорност и романтизъм, на архитектоника, съответстваща на натюрела на всеки представен творец. В нея българската духовност е поставена в европейски дискурс.

В „Избрано“ са възкресени биографиите на значими творци от 20-те до 40-те години на ХХ век. За създаването й, разбира се, са помогнали годините ровене и изучаване на архивите, заради което често шеговито наричат Катя Заграфова „homo arhivarius“

Увлекателно, с присъщия си чист литературен език, красив изказ Зографова разказа за някои от образите в своята книга, сред които Райко Алексиев (с майка панагюрка), убит и след това осъден; Яна Язова; Боян Пенев; Дора Габе; Владимир Башев; Владимир Василев; Димитър Шишманов; Вела Пеева и др.

Това е книга на диалозите в литературата и живота, представена в града ни точно в Деня на диалога с другите.

Катя Зографова сподели с аудиторията си, че има предложение от Весела Петрова за няколко предавания по БНТ върху последната й книга. И не пропусна да каже: „Усещам, че съм си дошла у дома, при приятели. Да се изживявам като панагюрка е усещане за принадлежност!“

Живеещи в Панагюрище нейни познати се учудват къде тя вижда всичко това хубаво в града. Та тя идва за кратко, среща се само с хубави хора, а реалността е друга. Отговорът на Катя Зографова е, че „трябва да градим позитивни представи сред „грозните прози“ на делника“.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.