Рецептите на Иво Сиромахов за щастлив любовен живот

Красимира Василева

След Калин Терзийски по проекта на издателство „Сиела“ „Пътуващи писатели ООД“ в Панагюрище пристигна и Иво Сиромахов. Срещата му с панагюрската публика се състоя в понеделник (8 юни) в камерната зала на Театъра, която този път бе пълна. Завършил Класическата гимназия, а после НАТФИЗ, работил като фейлетонист към в. „24 часа“, Иво Сиромахов е популярен сред широката публика най-вече като завеждащ сценариен отдел в „Шоуто на Слави“.

Смехът е арената на артиста и на твореца. С тънка самоирония той разкри накратко своя „творчески път“.

Иво-СиромаховКато дете дори не си помислял да става писател. Първата му мечта е да стане боклукчия, защото като всяко момче се възторгва от идеята да се вози прав на камиона и да подсвирква. Естествено втората мечта е да стане футболист и е доволен, че това не се е случило, та всички да го псуват. На третата – ех, третата мечта е да стане – поет. Музата му се явила в пети клас с името Албена, и от този момент нататък желанието му да го харесват жените става ръководно начало в творческите му проекти.

И понеже начинаещият поет не знаел как и какво да пише, решил да опише това, което вижда през прозореца. Така се ражда първата му „творба“:

Цъфна трънка, цъфна вънка.
Вънка, вънка цъфна трънка.

В гимназията от скука в часовете по старогръцки започва да пише хумористични пиеси. Интересът на съученичките му е стимул и вдъхновение. Той бързо разбира, че не е нужно непременно да е красив и силен, за да го харесват.

С искрена самоирония Сиромахов разказа за перипетиите около издаването на първата му книга и за критическата оценка на 93-годишната му баба за „Оптимистична теория за българския секс“: „Много истини си казал, баби“. Втората книга е „Иронични дневници и нощници“, после „От Омир до наши дни“, сборникът разкази „Очила“, „Моят таен любовен живот“ (отговор на жълтата преса, която очевидяла как съпругата му е влюбена в Бойко Борисов). Приятел на писателя му препоръчал освен смях в книгите му да има и нещо полезно, затова, отворен към читателските мнения Сиромахов слага на корицата рецепта за баница, полезен хороскоп и още по-полезна диета за отслабване: Зърно черен пипер на закуска, стръкче копър за обяд, а за вечеря скилидка чесън. И така – 9 дена, после 40, после година … Но пък си слаб, нали?!

Останалите си книги Иво Сиромахов оценява като „безполезни“ „Седем жени“, „Български работи“ (на чиято корица е Панагюрското златно съкровище, а в един от съдовете – мешана скара).

На въпрос от публиката, дали би влязъл в политиката като Росен Петров, Иво Сиромахов отсече: „Като Росен Петров не – не като него“ и каза, че ако реши да влезе в политиката, ще го направи само през главния вход.
На въпрос не прекаляват ли в „Шоуто на Слави“ с цинизмите, творецът препоръча да превключваме каналите, щом това не ни харесва. В отговор на въпрос относно чалгата в „Шоуто“ Сиромахов нарече песните на Ку-ку бенд „балкански ритми с хубав текст“. По този повод обяви, че „Шоуто“ готви голям концерт през септември на стадион „Васил Левски“.

Между другото научихме, че автор на вицовете на г-н Андреев е неговата майка и тук сценаристите нямат пръст.

Накрая Иво Сиромахов разказа два вица, а младата публика от първите редове скандираше „Още, още!“.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.