Христо Костурков: Шахматът ни подготвя за много тънкото разбиране на стратегията в живота

Разговаряме с Христо Костурков за най-интелектуалният спорт – шахматът. За страстта към играта и трудностите по пътя на утвърждаването. Събеседникът ни споделя погледа си за нивото на българския и в частност панагюрския шахмат.
Христо Костурков е зам.-управител в „Оптомеханик“. Според него идеята за възобновяване на Общинския шахматен клуб става все по актуална.

Христо-КостурковГ-н Костурков, Вие в юношеските си години бяхте една от шахматните надежди на Панагюрище. Какво Ви накара тогава до оставите шаха и какво Ви подтикна да се върнете неотдавна отново към тази игра?
– Аз бях от децата, които през лятната ваканция работеха в „Булгарплод“ или в тогавашното ДЗС товареха бали на камионите. Баща ми почина, когато бях на 12 г. и бях възпитан на труд. След като завърших средното си образование веднага постъпих на работа. Време за шах почти не оставаше, освен вечер, капнал от умора, но и зареден с ентусиазъм към играта. Връщането ми към шахмата стана случайно – през 2013 г. ми попадна обява, че в зала „Луда Яна“ на хотел „Каменград“ ще се проведе турнир по шах, организиран от шахматната секция на „Асарел-Медет“ АД. Отидох да погледам. Явно бях подранил, защото още се записваха. Реших и аз да се запиша. Първите ми две партии бях трагични. Изненадаха ме електронните часовници, наличието на програми за определяне на жребия – толкова се бях откъснал от шаха.

Фотоспомен от 1986 г., когато на 17-тото РОПЮ (Републиканско отборно първенство за юноши) Димитър Перчев, Петьо Караджов, Христо Костурков, Димитър Немски и Георги Тошев успяват да достигнат до 27-о място, като играчи на Шахматен клуб „Оборище“, Панагюрище

Фотоспомен от 1986 г., когато на 17-тото РОПЮ (Републиканско отборно първенство за юноши) Димитър Перчев, Петьо Караджов, Христо Костурков, Димитър Немски и Георги Тошев успяват да достигнат до 27-о място, като играчи на Шахматен клуб „Оборище“, Панагюрище

А какво е за Вас шахматната игра?
– Хоби. Шахматната игра за мен е едно откъсване от ежедневните проблеми, стимулира мозъка, едно приятно изкарване на свободното време. Шахматът ни подготвя за много тънкото разбиране на стратегията в живота, учи на отговорност.

Как смятате, какво е нивото на българския шахмат в момента? А на панагюрския?
– Нивото на българския шах, като майсторство и интелектуално ниво е добро. От финансова и организационна гледна точка обаче е трагично. Не може да имаме шампиони в европейски и световни първенства и да не може те да бъдат финансово обезпечени за участията си в първенства. Средствата не достигат и очаквам големи сътресения и промени в ръководството на шахматната федерация на България. За това и водещите български шахматисти избират да се състезават за клубове от други страни. Има и играчи, които избират внимателно в кое турнирче да участват, за да припечелят нещо, и при по-силни състезатели не участват. Другото, по което се отличаваме от чуждите състезатели е времето за подготовка. Като бях в Гърция от гросмайстор Тамир Набати – водещ шахматист на Израел, разбрах, че по 11 часа на ден се занимава само с шах. В България първо е работата, а след това шаха в свободното време. Трудно е.
На този фон, какво да кажа за Панагюрище – налице е развиване на този интелектуален спорт в някои от училищата. Бях обещал и помогнах, с каквото можах на треньора Найден Иванов, чиито възпитаници – Валерия Добрева и Георги Митов участваха в турнира „Купа на лъвчетата“, провел се в края на миналата седмица в София. Запознах ги и с приятели, като ММ Димитър Илиев и г-н Стефанов, бащата и треньор на световна шампионка за 2004 г. Антоанета Стефанова. Неслучайно техните възпитаници заеха първите две места в този турнир. Запознах ги и с победителя – 11-годишният Александър Ташев. На фона на положения индивидуален труд, като време спрямо победителите, Валерия и Георги показаха високо ниво и не случайно бяха избрани да участват в сеанса на майстора на спорта Алекси Йовчев, фиде майстора Георги Филев и международния майстор Николай Милчев.
В Панагюрище шахматната секция на „Асарел-Медет“ АД организира ежегодни турнири, но това е недостатъчно за развитие на професионален шах. Не виждам скоро шахматист от града ни да може да мине границата от ЕЛО 2000, да не говорим за 2300, което е показател за майсторство.
Необходимо е, децата от училищата да имат възможност да играят и с по-големи от тях, за да успеят да изградят собствена психология. Това може да се случи в един общински клуб.

Христо-Костурков-асарел2015

През март т.г. Христо Костурков стана победител в Открития турнир по шахмат, организиран от „Асарел-Медет“ АД

Неотдавна пред „Време“ бяхте споделил, че искате да възобновите някогашния Общински шахматен клуб „Оборище“.
– Да. „Оборище“ е марка на панагюрци. Вече в трети турнир участвам като състезател на „Оборище“ – Панагюрище. Членската ми карта от преди 1987 година още е в мен. На практика клубът не е затворен от федерацията, а единствено е налице липса на административно подадени документи и такси. Това положение се е създало поради пропуски направени от общинското управление през 90-те години на миналия век. Също и ликвидирането на базата – ефект от реституцията. Липсата на средства, също е основен фактор, за съществуването на подобен клуб. Не съм сигурен дали някой от Общинска администрация знае, какво е станало с шаховете, часовниците и масите, столовете и т. н. от съществувалия някога клуб.
За любителите на шаха в града ще е чудесно, ако се възобнови дейността на съществувалия Общински шахматен клуб „Оборище“. Отворен е и въпросът какви да са параметрите на базата, например – минимум 15 игрални дъски, а също дали помещението да е с няколко предназначения. В града има затворени училища, а има и свободни стаи в действащите такива. Също важно е да има удобен достъп и възможност за паркиране, както е например при Обединения детски комплекс. Възможно е да бъде и в сграда на читалище или шах-кафе. Задължително условие за подбор на мястото трябва да са наличието на интернет връзка и санитарен възел. Това са все неща, които зависят все пак до пари, като се имат предвид и разходите за ток, вода и консумативи, което означава средства от общинския бюджет.
Неотдавна проведох неофициален приятелски разговор с кмета на Община Панагюрище Никола Белишки, който изрази готовност за съдействие.
Надявам се в кратки срокове да успея да внеса предложението за проекто-устав на шахматния клуб за разглеждане от комисията по спорта в община Панагюрище. Скоро ще имаме изработено и лого на клуба.
При евентуално решение за отдаване на помещение и бюджет за клуба от общината, ще следва период, в който да изпълним изискванията на шахматната федерация, а след внасянето на необходимата такса, клубът ще се появи на шахматната карта на България и Света.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.