Добре дошъл у дома, Финджи!

Наричат го Финджи. Роден е в град Пловдив, живее и работи в град Варна, но за себе си казва, че е панагюрец. Така се представя. И така се чувства. Дали защото корените му са от стар панагюрски род, дали защото ученическите му години преминават в Панагюрище или поради онези неразгадани тайни, поради които приемеш едно място за свое най-близко, където винаги ще се завръщаш – наяве, в спомен или в мечта. А може би и затова че, както той сам казва, всеки човек тръгва отнякъде.

Стоян-ФинджиковА Стоян Финджиков тръгва от Панагюрище. Първата крачка по пътя му на музикант, певец и композитор е групата ИНТЕРФРАКТ, която създават заедно с Кръстьо Рабухчиев и Павел Цветанков. През 1993 година по инициатива на Павел се появява и дискът на групата “Живот”- 1 част, където тримата са и автори, и изпълнители: Павел – вокал, бас китара, перкусия; Кръстьо – ударни, китара, вокал; Стоян – клавишни, вокал. За записа на албума гост-вокал е Зорница Бояджиева. От тези години е и приятелството му с други панагюрски музиканти. Още от ученическите години свири и пее с Атанас Сугарев, Валери Господинов и Красимир Немски, а после и с Александър Тухчиев, Георги Терзийски, Луко Шиндаров, Георги Ножаров. И с Тодор Велев и Любомир Джевелеков. Животът ги изпраща в различни посоки, но приятелството остава. Мария Мулешкова-Джаман, която днес живее в Норвегия, споделя: “Невероятен певец! Невероятен приятел!“

В гимназията учител по музика и пеене му е Анка Ракова, после учи солфеж при Юлия Богоева. По нейна покана той самият преподава солфеж и пиано в Детската музикална школа, където негови любими ученички са Людмила Христева и Соня Немска.

Стоян напуска града през 1996 година, когато е приет в Пловдивската академия за музикално и танцово изкуство. Тук негови преподаватели по пеене са доц. Елена Балджиева и проф. Валентина Александрова. Като частен ученик взима уроци при Владимир Тодоров, а по-късно и при любимеца на българската оперна публика – Никола Николов. Още като студент получава роли в Пловдивската опера.

Първите консултации по композиция Стоян получава от проф. Иван Спасов, след дипломирането си учи композиция при, тогава професор, а днес вече академик, Николай Стойков. Под негово ръководство написва Рапсодия в 7/8 за голям симфоничен оркестър, една творба, с която Финджи особено и съвсем заслужено се гордее.

От 2005 година Стоян Финджиков е солист в Държавна опера – Варна. Името му присъства в репертоара на операта като Гастон в „Травиата“, Вестителя в „Аида“, Сполета в „Тоска“, Борса в „Риголето“, Ямадори в „Мадам Бътерфлай, Фиорело в „Царицата на чардаша“, участва в „Луд гидия“, „Набуко“, в рок операта „Исус Христос суперзвезда“, „Граф Ори“ и др. С колектива на Варненската опера Стоян Финджиков участва в турнета в Америка, Англия, Турция, Гърция, Малта, Обединени арабски емирства, Германия, Холандия, Белгия, Италия, Франция, Испания. Участвал е в 4 конкурса по композиция и в десетина като тенор.

През последните години има индивидуални участия в концерти като изпълнител на канцонети и арии из опери. С особено въодушевление варненци посрещат солистите на операта и във флашмоб „Маестро, музика“ на Театрално-музикантски продуцентски център Варна, в „Музикален многоцвет“ и др.

Стоян-Финджиков-Варна

Авторски концерт във Варна, 28 септемри 2014 г.

Стоян Финджиков успешно се изявява и като композитор. На 28 септември 2014 г. в градска художествена галерия на гр. Варна Стоян Финджиков успешно реализира свой проект за самостоятелен авторски концерт, който преминава с голям успех и е широко отразен от всички варненски медии и културни сайтове. Събитието се осъществява с финансовата подкрепа на Община Варна.

Авторът използва в своите композиции класически и рок традиции, сполучливо преплетени с фолклорни елементи. В концерта вземат участие утвърдени и изявени варненски музиканти като пианистите Страцимир Павлов и Звезделина Тодорова и струнен квартет с ръководител Кр. Щерев в състав: Красимир Щерев и Екатерина Нанкова – цигулка, Румяна Петрова – виола и Ваня Николчева – виолончело. Особен акцент в композициите, представени в авторския концерт на Стоян Финджиков, е Рапсодия в 7/8. Композирана преди 10 години, Рапсодията е замислена първоначално за голям симфоничен оркестър със солиращи инструменти – фагот, вибрафон, алт-саксофон, обой и кларинет. Преобладаващият размер е седем-осми, като творбата е силно повлияна от българския фолклор, който успешно си взаимодейства с полифонични похвати от стила на предкласиката и класиката, но и с мотиви от блус и джаз. Досега Рапсодията е изпълнявана на две пиана на концерти в Пловдив и Варна. А тази интересна творба заслужава да бъде финансирана и реализирана в цялостния си вариант. Иска ми се да вярвам, че все пак необходимите средства ще се намерят и Рапсодията ще бъде чута от музикалната аудитория така, както е композирана от автора.

Въпреки многото ангажименти Стоян Финджиков успява всяка година да идва в Панагюрище, макар за ден-два.

На панагюрска сцена, обаче, той пее преди 17 години на концерт, посветен на Деня на будителите. След това дълго отсъствие, панагюрската публика се срещна с таланта на Стоян Финджиков на 26 юни, в залата на Театър-дом паметник, където го очакваха почитатели и приятели.

Добре дошъл, Финджи!

Мария Бегова


Петък, 26 юни бе денят, в който Стоян Финджиков се завърна на панагюрската музикална сцена. Това стана с представянето на негов авторски концерт, в който взеха участие и Руслан Павлов (пиано) и струнен квартет „Филипополис” – Божидар Бенев (цигулка), Момчил Енчев (цигулка), Гергана Чуклева (виола) и Никола Николов (виолончело). Място на събитието бе голямата зала на Театъра, а началният час – 18,00.

Стоян-Финджиков-2В програмата на концерта бяха включени 10 композиции в духа на класически, джаз-рок и фолклорни музикални традиции.

Вечерта бе емоционална, както за публиката така и за самия изпълнител. Особено вълнуващ момент бе краят на концерта, когато Юлия Богоева – първият учител на Стоян Финджиков, разказа за това как тогавашният й ученик я е впечатлил още от първите си уроци при нея.

Концерта завърши с бис, аплодисменти и разбира се цветя.

Николай Радулов

Повече снимки от събитието може да видите тук.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.