Отечествен форум „Брод за България“

Възвание

от Национална среща „Съмишленици за единение“, БАН, 19 юни 2015 г.

Ние, представители на българското офицерство, на научната и експертна общности, на православното духовно воинство и симпатизанти, единени от своята обща загриженост за състоянието на българската държава, националната сигурност и бедственото положение на българската нация,

се обръщаме

към елита на нацията, към научната и културна общности, към лидерите на обществото, с апел да приобщят усилията си към благородната кауза за единение, като брод за оцеляване на нацията.

В резултат на проведените дискусии и генерираните за периода позиции, ние, форумът – „Брод за България“ издигаме единението на българското общество, като „национална кауза“.

ЛазарДнес нашият форум бие камбаната на тревога и приканва всички българи да последват каузата и заедно да понесем съдбата на България през брода на спасението.

Форумът изцяло подкрепя и приема визията на БАН „Възгледи за основните национални цели и устойчиво развитие на България“ като свой базов документ, а в частта му за „Духовното развитие на единната българска нация“, като идейна платформа и брод за единение и възраждане на българите.

Състоянието на секторите „Национална сигурност“ и „Отбрана“ е трагично. Годините на хаос, разруха и разединение на воинството доказват, че извън националните интереси и целокупността на обществото – капацитетът на общността е неглижиран, несъстоятелен и в невъзможност за ефективно въздействие върху обществените процеси.

Ние изтъкваме ролята на българското офицерство като стожер на държавността, радетел и защитник на суверенитета и териториалната цялост на отечеството. За нас, инициаторите на този форум, единението на нацията е кауза, за която е нужно да работим всички.

Призоваваме политическата класа да се покае пред собствения си народ за срива на държавата. Форумът апелира към партиите и институциите за разум и отказ от конфронтация. Сега е необходима политическа воля и мъдрост в търсене пътя за национално съгласие и единение.

Апелираме за съпричастност на Българската православна църква и на другите вероизповедания към националната кауза за единение, като благодарим за отношението на негово светейшество и БПЦ към идеята за единение.

Обръщаме се към медиите, структурите на гражданското общество и бизнеса за съпричастие и активно участие в реализирането на идеята за единение на българската нация и просперитета на българското общество.

Лазар-2Огромната необходимост на нацията от пример налага осъзнатото разбиране от взаимодействие и съгласие в името на изконни ценности – загърбвайки егоизма, всеядността и агресията на наложеното ни настояще.

Усилията на форума в бъдеще ще бъдат насочени за:
– утвърждаването му като фактор и средище за генериране на приоритети и възможности, за създаване на национална гражданска инициатива на българското воинство и родолюбивата общественост под наслов „Гражданско действие за единение”- брод към единство и единодействие в името и благоденствието на българския народ.

Да изведем форума като генератор на позиции и действие.
– за организиране на работа в заседания на клуб сигурност по отделни панели един път месечно и пленарни национални срещи и заседания на форума два пъти годишно с медиатори, от научната и професионална общност на клуб сигурност, както и посочени от всички обществени организации от сигурността и отбраната, експерти и специалисти.

„Да вървим наедно, ако ще бъдем хора!”- Призовава Апостола…
„За отечеството работим, байо.” – завещава Левски.

Когато държавата е на колене, народът трябва да се изправи!

Първа конференция форум – диалог „Брод за България”

София, 19 юни 2015 г.


 

Да възродим духа на заедността!

Лазар Мурджев при откриването на дискусионния форум

Казват, че „офицери се събирали само по два повода, за бал или преврат…“

Международното положение днес е толкова заплетено, опасностите за съществуването на малката ни свободна земя са толкова много, че във всяка българска душа се чувства още по-голяма болка за това, че не може да разтвори гърдите и да извика с радост и умиление: „Свободна България“ – това четем във вестника на българското офицерство – „Отечество“ през далечната 1928 г., където нашего брата търси път за отечеството. Явно, ситуацията днес е подобна, а ние – поставени пред предизвикателството на дневния ред на отечеството – огромната необходимост на нацията от пример.

В такова време – разделно за нацията и разломно за държавата, най-будните български умове вече са осъзнали, че нам е нужен нов цивилизационен модел на развитие, който да стане истинският „брод за България“.

Идеята „Съмишленици за единение“ на малка група офицери от КООСО и клуб Сигурност, генерира възможност за кауза и днес форумът „Брод за България“, в своя втори дискусионен формат се обръща към елита на нацията, към хората – просветители, духовноносители на научната и културни общности, към лидерите на обществото с апел да приобщят усилията си към благородната кауза за единение, като брод за оцеляване на нацията…

Призовавам Ви, господа генерали и офицери, експерти, извън всякакви организации и структури, независимо от нашите пристрастия, принадлежност и лични интереси, като достойни хора, да загърбим различията и да покажем на България пример, как в името на добруването на родината – единение е възможно!

Призовавам всички, без излишно вглеждане в миналото, да утвърдим този дискусионен форум за единение, да възродим традиционния православен дух на заедността, който е спасявал нацията и е възправял националното достойнство.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.