Силно присъствие на панагюрски творци в Юбилейния литературен сборник „Екове“

Мария Бегова

Реализирана е една чудесна идея – литературен сборник, посветен на 165 годишнината от рождението на Иван Вазов. Изданието е осъществено благодарение на творческите усилия на литературните общности от Бургас, Карлово, Сопот, Копривщица, Стрелча и Панагюрище. Община Панагюрище и Читалище „Виделина – 1865“ са между институциите, подкрепили финансово юбилейното издание, което им прави чест.

Чат-пат-Сопот

Отляво надясно: Иван Станчев, Жана Райнова, Стайо Гарноев, Дидка Гемиджиева, семейство Пенка и Цвятко Ценови и Димитър Стефанов (снимка Дойчо Иванов)

Сборникът е композиран в две части – поезия „Екове – нови песни“ и проза „Екове – нова проза“. И към двете части въвеждат творби на Иван Вазов и факсимилета на „Нови екове“(1917), „Под гръма на победите“(1914) и „Драски и шарки“(1895). Юбилейният сборник „Екове“ ни представя творби с различна тематика, звучене и стилистика. От историческите и патриотични мотиви, познати ни от творчеството на Иван Вазов, до злободневни теми, които вълнуват съвременния българин, от класически стих и повествование до търсене на нови изразни средства, форма и стилистика. Някои от творбите директно ни препращат към иванвазовото творчество като „Из новите сопотски чичовци“ на Иван Нечев или „Баща ми Йоцо гледа“ на Кирил Мирчев като търсят измеренията и проявленията им в по-нови времена. Други са вълнуващи документални текстове. Или поетични миниатюри. Това стилово и тематично многообразие отразява различните творчески търсения и вълнения на повече от 70-те автора от седемте литературни общности. С основание в предговора на книгата писателят Атанас Радойнов възкликва: „Ековете продължават да звучат във времето. Каква алхимия на словото, на красотата и мъдростта!“

Литературен клуб „Виделина“ – Панагюрище е представен в сборника с творби на Боян Ангелов, Мария Бегова, Дидка Гемиджиева, Дарина Дечева, Димитър Дънеков, Тони Лунгарска, Кръстьо Раленков, Иван Станчев. Илюстрациите са дело на художниците Любомир Йорданов, Манол Панчовски в раздел поезия и на Стайо Гарноев в раздел проза. Изящната корица пък е дело на художника Николай Радулов.

Чат-пат-Сопот-2

Михаил Гунчев, Надя Попова и Любен Лачански (снимка Дойчо Иванов)

Премиерата на сборника „Екове“ се състоя на 2 юли в гр. Сопот в къщата-музей на Иван Вазов. Водещ на събитието беше Михаил Гунчев, член на редколегията, а самият сборник беше представен от Надя Попова и Любен Лачански. В литературното четене заедно с други автори от Бургас, Карлово, Сопот и Стрелча се включиха панагюрските поети Тони Лунгарска и Иван Станчев. А вдъхновените изпълненията на пиано на Жана Райнова и песента „Вино пия“, изпята брилянтно от Цвятко Ценов, оцветиха допълнително литературния празник. Юбилейният сборник „Екове“ е отличен пример за творческо сътрудничество между литературните сдружения и клубове. Дано установените творчески и приятелски връзки между Бургас, Карлово, Калофер, Копривщица, Сопот и Стрелча бъдат стимул за нови проекти!

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.