Загадката на забравения Баалбек

Една от световните загадки от дреността несъмнено е Баалбек. Неговите величествени руини се намират в Ливан, в долината Бекаа, на 85 км североизточно от Бейрут. По време на разцвета си Баалбек е едно от най-свещените места, а храмовете му се смятали за чудеса на древния свят. В наше време обаче, Баалбек тъне в руините на забравата, а неговата най-древна история е забулена в мъглата на вековете.

Храмът на Юпитер

Храмът на Юпитер

Градът става римска колония при император Октавиан Август, известна като Соlonia Julia Augusta, Felix. Най-величествени в Баалбек са развалините на големия храм на Юпитер, построен по време на управлението на император Нерон (54-68 г. пр. Хр.). Зданието имало правоъгълна форма с размери 89х49 м. Покривът бил подпрян на 54 коринтски колони. Обиколката им била 7 метра, а на височина достигали 19,8 м, а заедно с пиедестала – 24 метра. Площта, на която са разпръснати отломките му днес е 5 кв. км. На 50-ина метра встрани от храма на Юпитер се намира почти напълно запазения храм на Бакхус. Той е дълъг 69 м и широк 36 м. Състои се от 50 колони с височина 18,20 м

Окончателното разрушаване на храма на Юпитер става през 1759 г, след земетресение, тъй като районът е земетръсен.

Heliopolis-at-Baalbek_photo_medium

Един от огромните блокове „Трилитон“ лежащи в основите

Но колкото и да е величествен този храм, основата върху която е издигнат, съставена от колосални каменни блокове, е още по-грандиозна. Югоизточната основа на храма е изградена от девет реда каменни блокове, с размери 11х6х3 м и тегло от повече от 300 тона на всеки от тях. Още по-впечатляващото е, че върху им са положени три колосални мегалитни блока, наречени „Трилитон“, с размери 21х5х4 м и тегло по 800 тона. За тях Мишел Алуф пише: „… независимо от грандиозните си размери, те са положени прецизно и са съединени толкова точно, че между тях не може да се вкара игла …“ В кариерата, намираща се на половин километър разстояние, лежи още по-голям блок, наречен „Южният камък“, чиито размери са 23х5х4 м и тегло около 1000 тона. Независимо от краткото разстояние, истинска загадка е, как са били транспортирани тези 800-1000 тонни блокове до мястото на строежа и още повече – по какъв начин са били издигнати на повече от 7 метра височина! При това, положени с изумителна точност. Римляните не са имали технология, с която да пренесат и да положат на такава височина каменни блокове с такива размери и такова тегло. Нещо повече – до сега, няма известни факти, че която и да е от познатите цивилизации е разполагала с подобна технология. Кой тогава е построил този гигантски фундамент и с каква цел? Арабите смятали, че Баалбек принадлежал на митичния Нимрод. В един арабски манускрипт, намерен тук, се казва, че Нимрод изпратил гиганти, за да възстановят Баалбек след Потопа. Местните мюсюлмани смятат и до днес, че пренасянето на гигантските блокове, е извън възможностите на човека. Според тях, това било дело на демони и джинове. Понякога построяването на Баалбек се свързва с библейския Каин, синът на Адам. Вярвало се, че той построил Баалбек, като убежище, след като бил прокълнат от бог Яхве (Йехова).

Баалбек-1

Южният камък

Днес съществуват различни хипотези за пренасянето на блоковете и изграждане на гигантския фундамент със средствата, с които са разполагали строителите по онова време. Обичайното предположение е, че огромните мегалити са били пренасяни с помощта на дървени ролки. Съвременните експерименти показват обаче, че такива ролки се разрушават при тежест, значително по-малка от 800 тона. А дори и да било възможно използването на този способ, според направени изчисления, за преместването на „Южния камък“ щяха да са необходими усилията на 40 хиляди души

Друг въпрос, който не е намерил задоволителен отговор е – защо било нужно на древните строители да се измъчват с такива тежести, след като би било по-просто, да разрежат гигантските монолити на части? Според мнението на съвременни строителни инженери, и най-малката пукнатина в гигантски блок, може да доведе до сериозно отслабване на цялата конструкция, докато подобен дефект в по-малки блокове, не би се отразил на здравината й. Следователно, древните строители били напълно уверени, че гигантските блокове са без дефекти. А явно използвали такива блокове от чисто конструктивни съображения, предполагайки, че по този начин ще обезпечат сигурен фундамент, способен да издържи колосални вертикални натоварвания. Но доставянето на един гигантски каменен блок, вместо два по-малки, предполага, че в древността са разполагали със строителна техника на високо ниво. А и за какво е бил необходим толкова здрав фундамент? Донякъде отговор на този въпрос дават древните гърци, наричайки Баалбек Хелиополис – Град на Слънцето. Според легендата, Хелиос – богът на Слънцето, обикалял небето на огнена колесница, а Баалбек-Хелиополис бил мястото, където спирал за отдих.

baalbek-staircase-beirut-lebanonИма и още един интересен факт, свързан с географското разположение на Баалбек. Огромният фундамент е еднакво отдалечен от пирамидите в Гиза и от планината Света Екатерина на Синайския полуостров. Тази планина е едно от най-свещените религиозни места в света и е най-високата точка на Синайския полуостров – 2900 м. На юг от Света Екатерина е Синайската планина, издигаща се на 2500 м. Двете планински възвишения образуват внушителен двуглав масив, съответстващ на двете големи пирамиди в Гиза. Възможно ли е това геометрическо съответствие (Синай-Баалбек-Гиза) да е възникнало случайно? Първоначално, пирамидите в Гиза били облицовани с полирани бели варовикови плочи, поради което се виждали с невъоръжено око от огромно разстояние. Според Морис Шатлен, бивш научен сътрудник в НАСА, раработчик в проекта „Аполо-Луна“, Великата пирамида се виждала от космоса върху екрана на радара изумително ясно, благодарение на наклона на стените си, отразяващи светлинните лъчи. Възможно ли е Великите пирамиди да са изпълнявали функцията на маяк, насочващ към гигантската платформа в Баалбек?

Отговорите на въпросите за най-древния произход на Баалбек все още не са открити …

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.