Излезе второто издание на „Панагюрци в Цариград през Възраждането“

Второ преработено издание на „Панагюрци в Цариград през Възраждането“ излезе от печат преди седмица. Автор на енциклопедичният справочник е доц. д-р Атанас Шопов – директор на Историческия музей.

Настоящото издание се явява един вид надграждане на предходното „Панагюрци в Цариград през 30-те – 70-те години на ХІХ век“ издадено през 2006 г.

Панагюрци-през-ВъзражданетоВторото издание на сборника включва над 320 имена и фамилии на панагюрци живели в периода на българското Възраждане, докато в първото ме издание те бяха 125, поместени в 48 страници.

В новото издание могат да бъдат открити и някои нови исторически факти за връзките между Панагюрище и Цариград. Те са разгледани в двете студии в началото на книгата.

Енциклопедичното издание има богат илюстративен материал. Портретните снимки, на включените в изданието панагюрци от периода на Възраждането, дообогатяват информацията за тях. Фотографиите дават възможност читателят да добие непосредствена визуална представа за разглежданите личности.

В предговора на книгата, автора пояснява, че „изследването е опит да се направи една обобщена картина на дейността на панагюрци в османската столица“.
В края си сборникът съдържа и две резюмета на съдържанието му – на руски и английски език.

Доц. д-р Шопов посочи, че екземпляри от книгата ще бъдат дарени на Общинска библиотека „Стоян Дринов“, желаещите да си я закупят ще могат да я открият и в магазина на Музея.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.