Корея обра медалите в „Арена Асарел“

Ким Донгюн троен победител

Иван-Александров

Иван Александров

С приятна кратка церемония приключи Международният турнир по тенис на маса в Панагюрище „Асарел България оупън“. Своето удовлетворение от сполучливото първо и при това мащабно събитие в „Арена Асарел“ сподели Иван Александров, председател на Организационния комитет на турнира, неповторим фен на тениса на маса, както и инициатор и вдъхновител на това спортно събитие. А идеята за старт на новоизградената спортна зала с подобен международен форум е рискована, тъй като спортното съоръжение още не е популярно, за феновете на спорта събитието бе до голяма степен изненада, а и за клубовете по света организирането на турнир от подобен ранг също бе новост в календара.

Турнирът събра в Панагюрище топ състезатели, компетентна публика и нови фенове, а зала „Арена Асарел“ очарова всички с красота и функционалност.

Церемонията по приключването на „Асарел България оупън“ се проведе в следобедните часове миналата неделя, когато за събитието дойдоха кметът на общината Никола Белишки и проф. д-р Лъчезар Цоцорков, който е председател на надзорния съвет на дружеството – генерален спонсор на турнира. Двамата поздравиха участниците, съдиите, публиката и пожелаха турнирът да стане традиционен. Впрочем, организаторите замислят да повторят събитието още идната година, но това зависи и от календара на Международната федерация по тенис на маса, а и 2016-та е година на олимпиада.

Белишки-Александров-Цоцорков

Отляво надясно: Никола Белишки, Иван Александров и проф. д-р Лъчезар Цоцорков

Ежегодното издание на турнира ще бъде отличен стимул за развитието на спорта, но и на туризма в Панагюрище. Факт е, че през петте дни на първото му издание не само в града, но и в околностите му нямаше свободно място из хотели и къщи за гости. А може би е време панагюрци да помислят дали не е време да оползотворят свободните си имоти с помещения за туристи. Искат се инвестиции, но и амбиция и дори далновидност.

Аплодисменти към призьорите при мъжете и жените, приятен танц от момичетата на „Елинор“, много фотоси, записи и пр. имаше за публиката в този финал.

Сред постоянните зрители на турнира бе и собственикът, на „Токио ТВ“. Всички бяха впечатлени от неговата дисциплинираност. Човекът излизаше от залата само за да спи и да се нахрани. Не пропусна нито една игра още от квалификациите. Разбрахме, че прави филм за японското участие в „Асарел България оупън“.

Доволни от цялостната организация останаха и съдиите на турнира. Организаторите очакват в момента общата крайна оценка на събитието, но ето някои неофициални предварителни мнения.

Единственият руснак, член на съдийския екип, бе спестил бърза оценка на турнира в неформален разговор с доброволец в третия ден от състезанията. В неделя обаче е споделил, че е очарован от организацията и нивото на състезанията, както и своето удоволствие от пребиваването в Панагюрище.

С подобни думи се е изказал и единственият англичанин-съдия. Според него турнирът е минал повече от отлично и това е много важно за самата Федерация: „Така се повишава авторитета на спорта, неговото популяризиране. Българите имат възможност да почерпят опит на роден терен, да видят на място какво е най-високото ниво в тениса на маса. А това неизбежно ще даде ново развитие на тениса на маса в България“.

Азиатска финална интрига в
„Арена Асарел“
Азиатска интрига във финалите на турнира се заформи при мъжете и жените.

Ишикава-играПри жените майсторство на финалите мериха две японки – петата в ранг листата Касуми Ишикава и 9-та в ранглистата Фукухара Аи Японската агитка в залата на моменти бе объркана кого да аплодира. Впрочем, японците ни показаха що е то патриотизъм, защото не пропускаха да развяват родното си знаме откъм сектор Б.

Ким-Донгюн-играНапрегнат финален двубой направиха двамата топ състезатели при мъжете Кента Мацудаира от Япония, 35-ти в световната ранглиста и Ким Донгюн от Южна Корея, 41-ви в ранглистата.

На финала Донгюн спечели играта с 4-3 гейма срещу по-класния противник, поне според класацията в силно оспорван мач с почти изравнени сили и умения.

Публиката проследи играта почти със затаен дъх и аплодисменти след всяка интересно и атрактивно спечелена точка.

Ким Донгюн с тройна победа
Интересен и силно оспорван бе и турнирът при младежите и девойките до 21 години, както и при двойките на мъжете и жените.

Награждаване-Асарел-България-ОупънКим Донгюн от Южна Корея бе неуморим пред тенис масата. Той бе състезател на страната си при младежите, при мъжете и при двойките. И в трите категории той триумфира безапелационно.
В състезанието по двойки при жените първото място спечелиха Жихее Жеон и Хаеун Ианг. Шампион при девойките до 21 години стана отново корейка – Хюоджу Чои.

Добра школа за българите
Най-силно българско участие от българските тенисисти регистрира Кирил Попов. Той достигна до четвъртфиналите, което е и негово лично постижение. Там Попов отпадна от южнокорееца Ким Минсеок, 33-ти в ранглистата, в оспорван мач с 1-4 гейма.

Изключително оспорваният двубой срещу двойката.

Българската двойка Филип Флориц и Станислав Голованов, който е един от най-именитите български състезатели, не успяха да си осигурят място на финалите при двойките за мъже в третия ден на турнира. Изключително оспорван бе двубоят им срещу Виктор Брод (Швеция) и Каспър Стернберг (Дания), който завърши с резултат 2-3 гейма.

Българите
Българските представители при двойките за жени, сестрите Красимира и Мария Йовкова и тандемът Анелия Карова/Елица Замфирова, отпаднаха от надпреварата в четвъртфинали.

А най-доброто за българските състезатели по тенис на маса, което подчертаха всички, бе възможността да се „напаснат часовниците“ с тези на елита в спорта и особено на лидерите от Азия, при това на роден терен. Тази възможност им даде първият по рода си Международен турнир по тенис на маса „Асарел България оупън“ в Панагюрище.

Награждаване-Асарел-България-Оупън-2Турнирът бе с награден фонд 35 000 долара, което се случва за първи път в страната. А като цяло състезанието бе не просто проява на едно прекрасно домакинство за развитието на тениса на маса, не само чудесен повод за раздвижване на града и изграждането на един по-специален имидж на Панагюрище в страната, а и отличен повод за размисъл какво още бихме могли да сътворим заедно с едно щедро лидерство в лицето на „Асарел-Медет“ АД, но и с допълващи дейности, стимулиращи развитието на общината.

Веселина Велчева и Николай Радулов

Реклама

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.