Ремонтират музейното фондохранилище в Старата баня

С усилени темпове тече ремонтът на фондохранилището на Историческия музей, находящо се в сградата на Старата баня. Строителните дейности по възстановяването на срутилите се през 2007 г. части на сградата текат вече около месец.

ремонт-старата-баняВ обхвата на възстановителните дейности влизат изграждането на три помещения с обща площ малко над 40 кв. м и направата на покривна конструкция с площ около 100 кв. м. На стените и покривната конструкция се прави и топлоизолация.

В трите възстановени помещения на фондохранилището отново ще се помещават сбирките „Хартия“, „Текстил“ и „Произведения на изкуството“.

Колективът на Музея е изключително радостен за проявеното разбиране от страна на общинската управа за финансирането на възстановителните работи. Общата сума на ремонта възлиза на 35 хил. лв, от тях 25 хил са целева субсидия от Общината. Останалите 10 хил. лв ще бъдат набавени от бюджета на Музея. Изпълнител на строителните дейности е фирма ЕТ „Рали“.

старата-баня-2007-1Повече от 7 години след срутването сградата продължаваше да се руши, като в този период единствено бе направен лек ремонт на покрива, за да не се наводняват и останалите помещения на сградата.

старата-баня-2007

Кадри, запечатали ужасяващата гледка на щетите, нанесени при опита за ремонт на основите на сградата през 2007 година

Припомняме, че през декември 2007 г. при опит да се осъществи ремонт на сградата на Старата баня, бе нарушена нейната цялост. Тогава при подкопаване на основите, с цел укрепването им, се срутиха стените и покривната конструкция на три от помещенията на сградата, в които се съхранявяха ценни експонати от фонда на Музея. По чудо не се стигна до човешки жертви и безвъзвратна загуба на ценни реликви съхранявани във фондохранилището.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.