В Музея се откри изложба посветена на 130 години от Съединението

РК „Традиция“ дари оригинална кокарда

Фотодокументална изложба посветена на 130-годишнината от Съединението на България се откри този вторник, 1 септември от 17,30 часа в Исторически музей – Панагюрище.

В началото на откриването на изложбата „Панагюрище и Съединението“ директорът на Музея доц. д-р Атанас Шопов в кратък исторически дискурс запозна присъстващите с процесите довели до обявяването на Съединетието първо в Панагюрище – още на 2 септември. Както посочи той „начело на съединисткото движение и провъзгласяването на самото Съединение стоят панагюрци“.

музей-Съединение

От името на Регионален клуб „Традиция“ – Панагюрище Радослав Станчовски дари на Музея оригинална кокарда, която е била носена от източнорумелийската жандармерия

След Руско-турската освободителна война Берлинският договор разделя българските територии на Княжество България и Източна Румелия. Тази несправедливост предизвиква появата на движение, целящо обединението на българските земи и народ. Начело на това движение застават панагюрци. В протестите организирани в Пловдив против разделението на териториите ни и подкрепящи съединението им участват около 1500 души от Панагюрище и Копривщица.

В много български градове се създават комитети, образуващи мрежата на съединисткото движение. Те комитети определят личности, които да отговарят за отделните околии. Андрей Ляпчев, един от бъдещите дипломати, а същи и министър-председател, е личността определена да отговаря за панагюрската околия.

В борбата за съединението разбираемо се включват и героите от Априлското въстание.

На 2 септември 1885 г. в Панагюрище тримата младежи Събко Милков, Андон Оряшков и Тодор Хаджикирилов издигат знамето на Съединението, гърмят с оръжието си и с възгласите „Долу Румелия!” „Да живее съединението” провъзгласяват обединението на Източна Румелия с Княжество България. Последвало тяхното арестуване, но под натиска на около 2000 човека събрали се в тяхна подкрепа младежите са освободени, заедно със знамето и оръжието им.

Фотодокументалната експозиция включва материали със спомените на Стефан Щърбанов (пряк участник в съединистката акция), Димо х. Гендов (околийски началник на Панагюрище) Павел Захариев Койчев. Специално място в изложбата е отделено на вещите и документите на Иван Теодораков Белопитов – участник в Сръбско-българската война за защита на Съединението.

В отделни витрини са изложени оръжия, предоставено от членовете на РК „Традиция”, които онагледяват въоръжението на Румелийската милиция, Земската войска и Гимнастическите дружества в Княжество България и Източна Румелия.

„Актът на съединението е изцяло дело на българският народ и българската дипломация“, заяви още доц. д-р Шопов.

За самата изложба и включените в нея експонати говори и един от авторите й – Ирина Ботева.

Копие на знамето, с което е обявено Съединението на 2 септември в Панагюрище, е център на експозицията.
От името на РК „Традиция“ – Панагюрище Радослав Станчовски, който е част и от екипа на Музея дари автентична кокарда, която е била носена от източнорумелийската жандармерия. Новият експонат ще бъде включен в постоянната експозиция, посветена на Съединението. С това дарение панагюрският музей става третият в страната, който притежава подобен артефакт.

Автори на „Панагюрище и Съединението“ са страши уредникът в музея Ирина Ботева и бившия член на музейния колектив Лучко Македонски. Изложбата е реализирана съвместно с Регионален клуб „Традиция“ – Панагюрище.

Повече снимки от събитието може да видите тук.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.