Топ 10 на най-богатите за всички времена

Кой е по богат – Джон Рокфелер или Чингиз Хан? Това на пръв поглед не е труден въпрос, но отговорът му всъщност никак не е лесен.

Класацията, която от списание „Тайм“ (или в превод – американското „Време“ ☺) са ни подготвили, се базира на сериозен анализ на икономисти и историци. В този смисъл това е не само занимателно четиво, но и научно изследване. Основен елемент в анализа, на участващите в класацията исторически фигури, е нивото на тяхното въздействие в икономически план.

На 10 място от „Тайм“ поставят
Чингиз Хан (1162-1227 г.)
Държава: Монголска империя. Богатство: много земи.
Чингиз Хан несъмнено е един от най-успешните военачалници на всички времена. Начело на Монголската империя, която се простирала от Китай до Европа, той контролирал една от най-големите държави съществували някога. Въпреки това, съвременните учени твърдят, че той никога не е трупал богатство. Напротив, щедростта на Хана била ключов фактор за неговото влияние и репутация.

Джак Уетърфорд, автор на книгата „Чингиз Хан и създаването на Модерния свят“, обяснява, че на монголските войници, за разлика от повечето армии от онова време, им било забранено да взимат плячка. След като дадена територия била завладяна, всеки един предмет на противника бил описван от чиновници, а по-късно богатството било разпределяно между всички войници и техните семейства.

Чингиз Хан все пак получавал част от плячката, но това трудно би могло да го направи богат. „Той нито построил палат за себе си и семейството си, нито храм, нито гробница, дори не и къща“, заявява Уетърфорд. „Той бил роден в юрта, и починал в юрта. След смъртта си бил обвит в платно, както правели и с обикновените монголци, и след това тялото му било изгорено“.

На 9 място е Бил Гейтс.
Гейтс е роден през 1955 г. и живее в САЩ. Богатството му се оценява на 78,9 милиарда долара.
Той към момента е най-богатият жив човек на света, а неговото забогатяване е лесно да бъде проследено и обяснено. Тази година от Forbes изчислиха нетната стойност на всички активи на основателя на Майкрософт на 78,9 милиарда долара.

8 място – Алън Руфъс
(известен още като Алан Червения);
Живял: 1040–1093 г., държава: Англия, богатство: 194 млрд. долара.
Племенник на Уилям Завоевателя, към когото се присъединява в похода му за завладяването на Нормандия. Руфъс оставя наследство от 11 000 паунда. Тази сума представлява 11 % от брутния вътрешен продукт на Англия по онова време. Това пренесено в днешно време ще рече, че Алън Червения имал 194 млрд. долара.

John-D-Rockefeller

Джон Д. Рокфелер

7. Джон Д. Рокфелер
Живял: 1839–1937 г.; държава: САЩ; богатство: 341 млрд. долара.
През 1863 г. Рокфелер започва да инвестира в петролната индустрия и до 1880 г. неговата компания „Стандарт Ойл“ контролира 90 % от американската петролна продукция.

Според съобщението за смъртта му, поместено в New York Times, богатството му се оценявало на 1,5 млрд. долара. Тази цифра била изчислена чрез федералния данък за приходите от 1918 г. Тогава тази сума се равнява на почти 2 % от икономическата производителност на САЩ за същата година.
Това богатство в днешно време би се равнявало на 341 млрд. долара.

Andrew-Carnegie

Андрю Карнеги

6. Андрю Карнеги
Андрю Карнеги (1835–1919 г.) живял в САЩ, а богатството му се оценява на 372 млрд. долара.

Карнеги вероятно е най-богатият американец за всички времена. Шотландският емигрант продава компанията си Ю Ес Стийл на Джей Пи Морган за 480 млн. през 1901 г. Тази сума се равнявала на около 2,1 % от БВП на Щатите за същата година. Преизчислено към днешни дни това прави 372 млрд. долара.

5-та позиция е за Йосиф Сталин (1878–1953 г.)
Държава: СССР; богатство: пълен контрол над държава, чиито брутен вътрешен продукт представлява 9,6 % от световния.

Сталин е необикновена фигура в съвременната история на икономиката – диктатор с абсолютна власт над най-голямата икономическа сила в света. Макар, че богатството на Сталин е почти невъзможно да се отдели от богатството на СССР, неговата уникална комбинация от икономическа мощ и пълен контрол над държавата кара болшинството икономисти да го смятат за един от най-богатите хора на всички времена.

Лесно може да се открие логиката. Данните от 1950 г. (3 г. преди смъртта на Сталин) сочат, че СССР съставлява около 9,5 % от световната икономика. Пренесено в днешно време, това процентно съотношение се равнява на 7,5 трилиона долара. Въпреки, че тези пари не са принадлежали директно на Сталин, той е имал пълната власт над контрола им.

„Той имаше изключителна власт, и чрез тази власт можеше да има всичко, което пожелае“ казва за Сталин Джорд Лайбър, професор по история в Университета на Алабама в Бирмингам.

Това прави ли Сталин богат в традиционния смисъл на думата? Лайбър не е съвсем сигурен. „Беше ли той сред най-богатите хора?“, се пита професорът. „Предполагам, че е така, ако разширим дефиницията за думата „богатство“, въпреки, че това не беше негово лично богатство. Той контролираше богатството на страната си.“

4. Акбар І
Живял 1542–1605 г.; държава: Индия; богатство: управлявал империя произвеждаща 25 % от световния БВП.
Акбар І е най-великият император от династията на Могулите в Индия. По време на управлението си той контролирал близо една четвърт от световното икономическо производство. Журналистът от списание Форчън Крис Матюс цитира покойния вече икономически историк Ангъс Мадисън, който твърди че индийският годишен БВП при управлението на Акбар е сравним с този на Англия по време на управлението на Елизабет, но с „управляваща класа, чийто екстравагантен стил на живот надминава този на европейското общество“.

Твърдението, че индийският елит е по-богат отколкото европейският, е подкрепено с данни от икономиста Бранко Миланович. Негови изследвания показват, че династията на Могулите създава една от най-ефективните в извличането на богатство от населението империи.

3-ти в листата е Император Шензонг
Живял: 1048–1085 г.; държава: Китай; богатство: управлявал държава създаваща 25-30 % от световния БВП.
Китайската династия Сонг (960-1279 г.) управлява една от икономически най-силните империи на всички времена.

Според проф. Роналд Едуардс, историк в областта на китайската икономика от времето на династия Сонг в университета Тамканг, империята е създавала между 25 и 30 % от световната икономическа продукция, по времето, когато достига най-високите нива на възхода си.

Богатството на империята идва от две страни – технологичните иновации и изключителното умение за събиране на данъци, което както казва Едуардс „е стотици години напред в сравнение с европейските държави“. Професорът също така отбеляза, че управлението на династия Сонг било силно централизирано, което означава, императорът държал пълния контрол върху икономиката.

2. Октавиан Август
Живял: 63 г. пр. Хр. – 14 г. сл. Хр.; държава: Древен Рим; богатство: 4,6 трилиона долара.

Не само управлението на Император Октавиан Август в Древен Рим е белязано с икономическата мощ от създаването на 25-30 % от стопанското производство в света, но според проф. Иън Морис, професор по история в Стафорд, Агуст в даден момент той лично притежавал богатство равняващо се на 1/5 от това на управляваната от него империя. Това състояние в днешно време би се равнявало на 4,6 трилиона долара.

Първото място е за Манса Муса
Живял: 1280-1337 г.; държава: Мали; богатство: толкова богат, че никой не може да го опише.
Манса Муса – кралят на Тимбукту, често е наричан „най-богатият човек в историята“.

Mansa-Musa

Гравюра на Манса Муса

Според проф. Ричард Смит от Ферум Колидж, западноафриканското царство на Муса вероятно е било най-големият производител на злато в света, по време когато имало особено голямо търсене на благородния метал.

Но колко всъщност е бил богат Муса? Наистина няма начин да се даде точна оценка на богатството му. Сведенията са оскъдни или напълно липсват, а съвременни нему източници описват царските богатства по начин, който е неразбираем днес.

Някои от запазените истории за поклонението му в Мека (по време на което разходите на Муса били толкова разточителни, че предизвикал парична криза в Египет) разказват за десетки камили натоварени със злато. Смит споменава, че едногодишният добив на злато в Мали се равнявал на около 1 тон. Източници споменават, че армията на Муса наброявала 200 000 мъже, включително 40 000 стрелци.

В устрема си да оценим точно богатството на царя можем да пропуснем най-важното.

Както историкът доц. Рудолф Уеър от Университета в Мичиган обяснява, богатството на Муса било толкова огромно, че било непосилно да се опише.

„Това е най-богатият човек, който някой някога е виждал“, казва Уеър. „Хората са се опитвали да намерят думи, за да обяснят това. Има гравюра, в която е изобразен да държи златен скиптър, стои на златен трон, с другата си ръка държи златна чаша, а на главата си има корона от злато.“

По материали от „Тайм“

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.